PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

NAJNOVIJA STUDIJA: Hip hop je revolucionalizovao muziku, ne Bitlsi

 

hip hopLONDON – Nova studija o muzičkim trendovima i njihovom uticaju došla je do zaključka da grupe Bitls i Roling Stouns nijesu ,,revolucionalizovali֞ muziku već su to učinili hip hop umjetnici.

Grupa londonskih akademika proučavala je šablone američkih pop lista od 1960. do 2010. prateći pojavljivanje i trajanje različitih muzičkih trendova.

Kako prenose britanski mediji, studija je pokazala da je uticaj ,,britanske invazije֞ u formi grupa Bitls, Roling Stouns, The Kings, The Who i njihov proboj u SAD preuveličan. Istraživanje je pokazalo da su muzičke karakteristike ovih bendova već postojale u SAD.

Zanimljivo je da je studija došla do zaključka da je hip hop imao najviše uticaja na popularnu muziku od prvog ,,ulaska” na liste 1991. Taj žanr, navode autori studije, potpuno je izmijenio muzičku klimu.

Studija je naišla i na kritike. Majk Broken koji drži kurs o Bitlsima na univerzitetu u Liverpulu smatra da se popularna muzika ne može ,,mjeriti” a da se u obzir ne uzme prijem te muzike, politička ekonomija, subkultura.

Izvor:Tanjug