PREPORUKA SPORT

BOKS: Flojd Mejveder je svjetski šampion

CEDj5_YUUAExog5Svjetski šampion u boksu je Flojd Mejveder, jednoglasna je odluka koju su sudije donijele jutros u 6.50 po našem vremenu u ,,MGM grand garden areni” u Las Vegasu.
On je u 12 rundi pobijedio Manija Pakjaa. Na kraju, zagrljaj i ,,Bio si težak protivnik” Pakjau od Mejvedera.

CEDbQJlWgAElA57U prvoj rundi bio je bolji Mejveder. Na početku meča obojica su djelovala oprezno, međutim, ubrzo je Mejveder počeo da zadaje teške udarce desnicom. Mejveder je dobio i drugu rundu 20-18. Pakjao je imao suviše promašaja. Pakjao se poboljšao u trećoj rundi, ali je i dalje Mejveder bio u prednosti. Mejveder je dobio i treću rundu, dok je Pakjao osvojio četvrtu. Pakjao je u petoj rundi iznenadio udarcem Mejvedera, satjeravši ga u ugao. Paklena i gotovo izjednačena borba nastavila se u šestoj rundi u kojoj je još jedan težak udarac zadao Pakjao. Ipak, nakon šeste runde i dalje je vodio Mejveder 58-56. Sedmi rundu dobio je Pakjao, osmu Mejveder. Preostale runde pripale su Mejvederu.

13c357ab5a37b6b77423f2a877dee55b_original
Bio je ovo istorijski meč dvojice najboljih boksera današnjice. Očekuje se da su organizatori zaradili 400 miliona dolara od televizijskog prenosa. Mejveder je iz ringa nakon 12 rundi izašao bogatiji za 179,808,511.00 dolara, a Pakjao je bogatiji za 119,872,340.00 dolara.
Javnost je prije meča davala najveće šanse Pakjau, dok su bokserski stručnjaci bili jednoglasni – meč će trajati najviše 12 rundi, a kao pobjednik izaći će Mejveder.
Mejveder je do ovoga meča imao skor 47-0 u pobjedama, dok je Filipinčev bio 57-5-2 (pobjede-porazi-neriješeno).
Ono što je obilježilo vrijeme prije samog meča bila je zabrana novinarkama Mišel Bidl i Rejčel Nikols da izvještavaju sa meča, jer se štabu Mejvedera i samom bokseru nije dopalo što su njih dvije javno podsjetile gledaoce na nasilje u porodici u sedam slučajeva prema pet žena zbog čega je Mejveder proveo dva mjeseca u zatvoru.

CECxm01UUAIVQjnNi igla nije mogla da padne na aerodrom u Las Vegasu koji je bio zakrčen privatnim avionima.
Meč su u sali pratile mnoge poznate ličnosti – glumci Džon Vojt, Džek Nikolson, Mark Volberg, Vern Trojer, Denzel Vašington, Džejk Džilenhol, Don Čidl, Bredli Kuper, Emilio Estevez, Robert de Niro, muzičari Meri Džej Blajdž, Džastin Biber, Flo Rajda, 50 Sent, Dag E. Freš, braća Džonas, voditelj Džimi Kimel, košarkaši Ajzaja Tomas, Alen Ajverson, Redži Miler, Čarls Barkli, Majkl Džordan, Medžik Džonson i bokseri Šuger Rej Leonard, Majk Tajson, Evander Holifild, Krušer Kovaljev, a kako već to biva u svijetu rijaliti zvijezda, nije se moglo proći bez bar jedne Kardašijanove. Ovoga puta bila je to Kortni. Bili su tu i neizbježni Bijonse i Džej Zi. Bijonse je izgleda bilo ponestalo materijala za haljinu.
CEDboEdWYAAoq6r

Nije nedostajalo ni duhovitosti i ironije jutros, pa je tako ispod slike Manija Pakjaa na ,,Bličer riporteru” pisalo ,,Here comes Manny” (Dolazi Mani), a ispod fotografije Flojda Mejvedera dok je koračao ka ringu stajalo je ,,Here comes Money” (Dolazi Novac). ,,Money” je nadimak Mejvedera. On je na konferenciji za novinare kazao da vjeruje da će od ovoga meča zaraditi 200 miliona dolara, te da mu je naravno novac najvažniji, jer njegova kćerka ,,ne može da jede nulu na računu”.
B.R.
Foto: Twitter/HBO Boxing PPV