DRUŠTVO PREPORUKA

ANKETA: Prednost državnim, a ne privatnim vrtićima

vrtic Odluka da se dijete pošalje u vrtić sama po sebi nije laka, ali kada se već odluče na ovaj korak, roditelje ,,iza ćoška“ čeka još jedna dilema: Da li odabrati državni ili privatni vrtić? Onda obično ide ono hiljadu zato, hiljadu zašto. Uglavnom, kada se sve sabere i oduzme, na kraju prevagne onaj finansijski momenat, jer je za boravak djeteta u privatnim vrtićima potrebno izdvojiti veliku količinu novca. Ovaj stav potvrdili su i anketirani građani koji su odgovarali na pitanje ,,Da li djecu šalju u privatni ili državni vrtić“?

Marija Milašević, vaspitačica:Marija Milašević

– Kada je odabir vrtića u pitanju, moraju se slušati iskustva drugih. Bitno je koliko je kadar obučen, jer se dešava da rade ljudi koji nijesu završili za vaspitača. Od velikog značaja su i drugi uslovi, kao recimo hrana. Poznato je da veliki broj privatnih vrtića ,,ne stoji“ baš najbolje sa hranom. To znam iz pouzdanih izvora. Dešavalo se da vaspitačica mora da daje iz svog džepa i svog novčanika da bi kupila užinu djeci, toga je bilo. Državni su jako dobri što se tiče ishrane, problem kod njih je brojnost. Problem su velike grupe. Često se u državnim vrtićima upisuje više djece nego što je to zakonski propisano. Umjesto dvadesetoro djece koliko je propisano, bude ih 35, 40. To je ogroman posao, samo da ih čuvaš, a ne da radiš sa njima. Rad sa toliko njih je dosta otežan. Tu su vaspitačice sa iskustvom koje znaju kako da rade svoj posao, ali opet ih je previše. Moram da kažem da bih se, ipak, uvijek odlučila za državni vrtić.

Milena Zeković, knjigovođa:Milena Zeković

– Moje dijete vjerovatno će ići u državni vrtić. Razlog je prije svega to što su privatni vrtići preskupi. Inače sam knjigovođa i vodim jedan privatni vrtić, pa znam koja je cijena. Prije svega bih rekla da je davanje djece u privatne vrtiće jedno izvolijevanje našeg naroda. Ali sve to, ipak, zavisi od standarda, i kako ko živi. Ako bih se nekad kojim slučajem odlučila za privatni vrtić, sve bih dobro ispitala, prije svega da li ima licencu za rad.

Gordana VujaškovićGordana Vujašković, komercijalni tehničar:

– Imam dvoje djece, od kojih jedno ide u državni vrtić. Nemam nikakvu primjedbu na rad. Mislim da su uslovi bolji nego u privatnim vrtićima. Odlučila sam se za državni vrtić, jer je prije svega povoljniji. Nisam ni razmišljala o privatnom vrtiću.

 

 

Nada Gačević, diplomirani socijalni radnikNada Gačević:

– Moje dijete ide u državni vrtić ,,Poletarac“. Nemam primjedbi, zadovoljna sam kako vaspitačice rade sa djecom. Osjeti se da je sve u redu, da se dijete pravilno razvija i da više saznaje. Čitala sam na internetu i raspitivala se preko prijatelja, dobila sam informacije da su privatni vrtići mnogo skuplji, a da uslovi nijesu ništa bolji.