PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

DEŠAVA SE: Sedam najvećih grešaka u istoriji

Financial-Trouble1. Odbili Dž. Rouling

Čak 12 izdavačkih kuća odbilo je rukopis Harija Poter prije no što  je odlučila da ga objavi  kuća Bloomsbury i to po preporuci osmogodišnje kćerke predsjednika kompanije.

2. Bacio Bitkoin portfelj

Džejms Hauel kupio je 7500 bitcoina 2009. godine kad im je vrijednost bila praktično na nuli. Četiri godine kasnije jedan Bitkoin vrijedio je 800 eura što znači da je Haulov portfelj bio težak skoro šest miliona eura. Jedini problem bio je u tome što je Hauel bacio hard drive sa podacima o portfelju.

3. Milion dolara za Google bilo im je previše

Osnivači Google-a Lari Pejdž i Sergej Brin su 1999. godine ponudili direktoru Excitea Džordžu Belu svoju tražilicu za cijenu od milion dolara. On nije htio da je kupi pa su momci čak spustili cijenu na 750.000 dolara. Bel nije prihvatio ni tu ponudu. Google je danas težak 365 milijardi dolara.

4. Težak dan na berzi

Jedan japanski berzanski mešetar koštao je svoju kompaniju 190 miliona funti nakon što je greškom prodao 610.000 dionica za  jen umjesto 1 dionicu za 610.000 jena.

5. Facebook ih je odbio

Programeri Brajan Akton i Jan Koum bili su 2009. godine na razgovoru za posao u Facebooku. Društvena mreža ih je glatko odbila, a momci su nakon toga dobili ideju za aplikaciju – Whatsapp, odnosno  onu koju je prošle godine taj isti Facebook kupio za 19 milijardi dolara.

6. Naručili preširoke vozove

Francuska željeznica ove je godine odlučila da obnovi vozni park i na to potrošile 15 milijardi eura. Nažalost, ti su vlakovi preširoki za ulazak u gotovo 1300 željezničkih stanica širom zemlje. Popravak ovog problemčića koštaće ih dodatnih 50 miliona eura.

7. Odbili bube…

Muzička izdavačka kuća Decca je 1962. godine tražila novi bend s kojim bi potpisala ugovor. Na audiciju su pozvali dva benda i na kraju su se odlučili za Brajana Pula i Tremeloese. A znate li koji bend su odbili? Zanimljivu četvorku iz Liverpula pod imenom The Beatles.