ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Skoro 70 odsto djece ima loše držanje, a 20 odsto deformitet kičme

Krsto-Kovačević-500x341

Krsto Kovačević

Kod 69 odsto djece ustanovljeno je loše držanje, a  čak kod 20 odsto njih se već razvio kičmeni deformitet stuba, rezultati su prvog ciklusa kampanje  „Ispravi se i vježbaj“  koje je sprovedeno u više pet crnogorskih gradova.

Predsjednik Udruženja fizioterapeuta u Crnoj Gori  Krsto Kovačević kazao je za MNE magazin da je kampanja osmišljena kao savjetovalište na javnim mjestima u više crnogorskih gradova, u nekoliko ciklusa godišnje, a sve u cilju da se prepozna i na vrijeme identifikuje problem sa kičmom.

On je naveo da se prvi ciklus završio 15. aprila do kada je pregledano ukupno  551 djece od čega u Podgorici u okviru 6. Festivala zdravlja  gotovo 300 . Pregledi su obavljenii u Nikšiću, Cetinju, Bijelom Polju i Baru.

Od ukupnog broja pregledane djece čak 69 odsto njih ima loše držanje, položaj glave u protruziji, spušteno jedno rame, slabost mišića leđa, a posebno mišića lopatične regije, scapulae alatae i asimetriju lopatica. Od tog procenta, Kovačević navodi da se kod 20 odsto djece već razvio kičmeni deformitet stuba.Skolioza1

Rezultati pokazuju da ravne tabane ima  53 odsto djece, dok 31 odsto djece nema nikakav deformitet.  Kovačević napominje da je za sada neznatna razlika učestalosti deformiteta kod dječaka i djevojčica.

– Preglede obavljaju fizioterapeuti na osnovu evaluacionih listova koji sadrži podatke tjelesne težine, visine, položaj glave, ramena, savijenih laktova, linije struka, nagib karlice i druge podatke koji bi im omogućili da na validan način saznaju da li djeca imaju deformitet. List se daje roditeljima kako bi imali uvid u ono što se tiče zdravlja njihove djece – kazao je Kovačević.

Drugi ciklus kampanje planiran je za period od 3. do 31. maja u Ulicinju, Budvi, Beranama, Herceg Novom i Kolašinu, a treći od 6. do 27. septembra u Rožajama, Danilovgradu, Petnjici, Pljevljima, Plavu, Kotoru i Tivtu.

Iz Udruženja fizioterapeuta se nadaju da će se kampanja sprovoditi svake godine kako bi efekti edukacije i prevencije pomogli što većem broju građana da na vrijeme primijete deformitet i da se adekvatno liječe. Kampanja se nastavlja 3. maja u Ulcinju u Sali Srednje mješovite škole „Bratstvo jedinstvo“  od 10 do 14 časova.

K.J.