PREPORUKA ZDRAVLJE

MEDICINA: Muškarci su zdraviji, ali žene ipak žive duže

 


Najnoviji podaci ankete koju je sprovela britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku, prikupila je podatke o 320.000 ljudi na godišnjem nivou i time došla do zaključka da muškarci su boljeg zdravstvenog stanja nego žene, ali da žene ipak žive duže.

Stručnjaci kažu da ove promjene su rezultat velikih ekonomskih, industrijskih i porodičnih nemira tokom proteklih 50 godina. Takođe, postoje vjerovanja da su muškarci zbog fizički težih poslova skloniji ranijoj smrti, nego što je to slučaj sa ženama.

Statistika pokazuje da žene u prosjeku žive 83. godine, dok muškarci u prosjeku žive 79. godina.

Međutim, brojke zavise i od geografskog položaja, pa se tako i drastično razlikuje prosjek starosti na jugu i na sjeveru jedne države. Novorođeni dječaci u jugoistočnom dijelu zemlje  živjeće  šest godina duže od onih rođenih na sjeveroistoku.

Vjeruje se da žene žive duže od muškaraca jer razviju zdravije životne navike kao što su zdrava ishrana, manje konzumiranje alkohola ili cigareta. Međutim, rezultati statistike se mijenjaju svake godine, kao i zdravstveni status i mortalitet stanovništva, zbog izloženosti različitim rizicima koji utiču na zdravlje.