DRUŠTVO

DRUŠTVENI NAPREDAK: Bolji smo samo od BiH i Makedonije

Indeks društvenog napretka koji se temelji na istraživanjima pojedinih renomiranih svjetskih ekonomista o društvenom napretku zemalja pokazuje da se Crna Gora nalazi na 48 mjestu na listi 133 države. To znači da je naša zemlja svrstana među državama srednjeg socijalnog progresa.

DSC_3056

Kada je riječ o našim komšijama, Srbija se nalazi na tri mjesta ispred nas, a Hrvatska je na 38 poziciji. Bosna i Hercegovina je na 59 mjestu, a Makedonija na 53. Na prvom mjestu ove liste ubjedljiva je Norveška, a poslednja je Centralna Afrička Republika.

Ekonomisti su cijenili društveni napredak zemlje na osnovu niza faktora, među kojima se ističe obrazovanje, osnovne ljudske potrebe, lična sigurnost, pristup informacijama, GDP po glavi stanovnika, tolerancija…

Kada su ekonomisti analizirali stepen zdravlja kod nas, kao i sprovođenje zdravih stilova života, kvalitetne ishrane, vježbanja, relaksacije nijesu bili baš zadovoljni podacima. Označili su tu oblast crvenom bojom što znači da se nalazimo na slaboj poziciji u odnosu na 15 zemalja koje imaju najveći GDP. Alarmantnu boju smo dobili i za oblast individualne slobode i prava na izbor, kao i zemlja Srbija. Crna Gora nije ni u jednom tretiranom segment života pokazala trend visokog razvoja.

One Response to DRUŠTVENI NAPREDAK: Bolji smo samo od BiH i Makedonije