SLAJDER ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Lako se uoče zloćudne promjene na mladežu

doktor003

Dr Žarko Borović

 Svako ko zapazi sumnjive promjene mladeža po tijelu, u smislu da postaju tamnije pigmentirani, da su veći od šest milimetara u prečniku, imaju nepravilne ivice, prelaze iz ravnog u ispupčeni oblik, treba odmah da se javi ljekaru. Dr Žarko Borović, plastični hirurg u Kliničkom centru Crne Gore, objašnjava kako je maligni melanom jedna od najtežih bolesti čiji ishod liječenja najviše zavisi od faze u kojoj je dijagnostikovan i uklonjen.

Mladeži ili nevusi, kako kaže ljekar, nepravilne su kondenzacije ili
nakupljene melanositne ćelije zadužene za proizvodnju pigmenta melanina koji štiti kožu od spoljašnjeg zračenja. Mogu biti urođeni, ali većina njih je stečena i javlja se najčešće do 20. godine života. Svaka osoba ima prosječno od deset do 40  mladeža. To su najčešće okruglaste promjene, braon pigmentacije, od svijetlo do tamnobraon boje imogu da se nalaze na bilo kojem dijelu tijela. Tačan uzrok nastanka nevusa nije poznat.

– Većina  mladeža, dobroćudne su promjene i nijesu opasne za zdravlje. Međutim, izvjestan broj može biti zloćudan, od kojih je svakako najgora i najteža vrsta tzv.maligni melanom. U jednom procentu javlja se na već postojećim mladežima, dok u istom procentu nastaje na koži tamo gdje ranije nije bilo nikakvih promjena. Maligni melanom nema nikakve medicinske sličnosti sa običnim – kaže dr Borović.

Uzrok nastanka malignog melanoma nije poznat, ali je dokazano da je češći kod osoba svijetle puti, onih koje su izložene
sunčevim zracima, kao i kod onih čiji je član porodice bolovao.

– Kod pacijenta i kod našeg naroda uopšte postoji jedna veoma  opasna predrasuda – da se mladeži ne smiju dirati. Ta predrasuda je  nažalost mnoge ljude koštala života, iz prostog razloga što su se
kasno javili ljekaru. Kada se maligni melanom dijagnostikuje u kasnoj fazi bolesti, tu se, nažalost, malo šta može uraditi i ishod takvog liječenja je najčešće loš. U narodu je „ostavljenа“ priča koja kaže kako je neko umro jer je operisao mladež. Istina je sasvim suprotna – takav pacijent umro je jer je kasno operisao maligni melanom – kaženaš sagovornik.?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Mladež može da se ukloni iz više razloga, a glavni su  medicinski i estetski.

– Što se tiče medicinskih razloga, hirurško uklanjanje i patohistološka dijagnoza neophodni su kod svih sumnjivih mladeža i kod tzv.displastičnih  mladeža, koji svojom bojom, oblikom i  konturama odskaču od običnih mladeža – kaže ljekar.

Uklanjanje mladeža često se preporučuje i iz estetskioh razloga. Dr Borović navodi kako ne postoji apsulutno nikakva opasnost od  uklanjanja benignih mladeža, te da se to često preporučuje i iz estetskih razloga.

– Zdrava logika kazuje da ako se ukloni nešto što je benigno iz njega kasnije ne može se izroditi ništa loše, jer togamladeža jednostavno više nema. Ako se ukloni nešto što je maligno, opet važi pravilo kao i kod svih malignih tumora, što se prije ukloni to bolje. Mladeži se mogu ukloniti na nekoliko načina od kojih su najvažni hirurško isijecanje i takozvana tangencijalna ekscizija radio-talasima.Većina tih dobroćudnih mladeža može se ukloniti radio-talasnom tehnikom koja ostavlja manje ožiljke i bolji estetski rezultat – kaže ljekar.
Dr Žarko Borović objašnjava kako sporadična povreda mladeža, poput ogrebotine, nije opasna i samo je vezana za pojavu krvarenja koje se lako zaustavlja.
– Često u ordinaciju dođu uspaničeni pacijenti koji su povrijedili mladež, ali su njihov strah i panika najčešće neopravdani. S druge strane, preporučuje se da se mladeži koji su izloženi iritaciji uklone. To su najčešće oni koji se nalaze u zoni struka – iritiraju se nošenjem kaiša, a kod žena su u zoni iritacije brushalterom – kaže ljekar.