DRUŠTVO

DR NEBOJŠA KAVARIĆ: Nedavanje vakcine je zanemarivanje djeteta

Nebojša-Kavarić_2– Neprimjenjivanje lijeka koji je preporučio ljekar, ostavljanje djeteta bez medicinskog sredstva koje mu može olakšati bolest i sačuvati život, kao i nedozvoljavanje da dijete primi vakcinu je težak oblik zanemarivanja djeteta iz najbolje roditeljske namjere – kaže za MNE magazin pedijatar dr Nebojša Kavarić, direktor podgoričkog Doma zdravlja.

On, povodom Evropske sedmice imunizacije koja se završava sjutra, kaže da će, trenutno deficitarna MMR vakcina, biti dostupna pacijentima u domovima zdravlja krajem maja. Upravo ova vakcina najčešće je predmet analiza u javnosti, pa naš sagovornik kaže da razumije roditelje koji imaju dileme oko vakcinacije, jer su zatrpani kvaziinformacijama kojima se zamagljuje istina poput one da „vakcina, bez ijednog naučnog dokaza, izaziva autizam.“

– Na svjetskom nivou, što se tiče stručne javnosti, nema nikakvih dilema oko vakcinacije, sem uobičajnih koje su vezane za primjenu bilo kog lijeka od andola do citostatika. S druge strane, zahvaljujući modernim tehnologijama, transformaciji medija, društvenim mrežama, portalima, imamo prostor gdje je veliki broj ljudi u poziciji da, voljno ili nevoljno, vidi objave, odnosno informacije koje nijesu obilježene profesionalizmom, stručnošću i primjenom metoda zasnovanih na nauci. Taj medijski prostor kontaminiran je informacijama, dezinformacijama i onim što je najgore – poluinformacijama gdje se činjenice tretiraju na potpuno drugi način po principu „da li je čaša dopola prazna ili dopola puna“. Tako se grade priče za koje bi psihijatri kazali da su pseudologija fantastika – kaže dr Kavarić.VAKCINA 4

Dodaje da se na pogrešnoj osnovi  gradi  cijela konstrukcija.

– U skladu sa „trendovima“ na društvenim mrežama, i tome da li je crni luk ili jaje od noja proglašen za lijek protiv raka, trenutno je  hit MMR vakcina. Ranije se na isti način raspravljalo o vakcini protiv hepatitisa, gripa i sl. Bilo je i riječi da je posrijedi globalna zavjera farmaceutskih kuća. Ni na kraj pameti mi nije da raspravljam o nekoj globalnoj zavjeri farmaceutskih kuća i o tome ko ima interes da se djeca ne vakcinišu i da se pojavljuju oboljenja – kaže dr Kavarić.

On naglašava da je imunizacija najjeftiniji i najkvalitetniji lijek. Bolesti poput morbila, pertutisa, rubeole, zauški, hepatitisa B ne mogu se spriječiti ako se ne da vakcina. Direktor Doma zdravlja navodi da bez vakcine, kad se bolest pojavi, ljekari imaju mali uticaj i mogu se samo potruditi da djetetu na intenzivnoj njezi olakšaju te trenutke.

Kavarić  smatra da javno zdravstveni sistem kod nas, regionalno, pa i u svijetu mora prihvatiti „utakmicu“ i pojavljivati se značajno više u smislu edukacije roditelja na svim, pa i na neočekivanim lokacijama – na društvenim mrežama.

Preporučuje da edukacija roditelja mora biti intenzivnija, ne od dana do dana imunizacije, nego svakodnevno.

Dr Kavarić saopštava da je prije nekoliko dana u Domu zdravlja u Podgorici  pregledano dijete koje ima morbile. Dijete je u uzrastu kada je trebalo da dobije vakcinu, a otac je to odbio.

– Niko, pa čak ni roditelj, nema pravo da ugrozi zdravlje djeteta. Roditelj  nije vlasnik djeteta. Dijete svojim rođenjem, pa čak i u majčinoj utrobi ima svoja prava. Vakcinacija je kod nas zakonski obavezna, ali je najveća kazna za roditelje da dijete dobije bolest koja može dovesti do invaliditeta ili smrtnog ishoda. Veće kazne nema. Kod nas dolazi veliki broj roditelja da se informišu. Onih koji  imaju dileme oko vakcine je manje od jednog procenta – naglašava dr Kavarić.

Naš sagovornik naglašava da je Dom zdravlja Podgorica jedna od institucija koja redovno dobija priznanja za vakcinaciju, čak i slabo dostupnih grupa.

– Vrlo smo ponosni na svoje rezultate i na regionalnom i na svjetskom nivou. Uz imunizaciju i pojedinačnu opservaciju svakog malog pacijenta dobijamo objektivan sken zdravstvenog stanja jedne generacije i  te informacije dostavljamo Ministarstvu zdravlja koje na osnovu toga planira aktivnosti u javnom zdravstvenom sistemu. Od Ministarstva imamo veliku podršku, a i novi ministar je naglasio da je jedan od prioriteta u radu imunizacija i zaštita djece i majki – kaže dr Kavarić.