DRUŠTVO PREPORUKA

STATISTIKA: Standard u Crnoj Gori nije baš najbolji

Monstat je objavio podatak da je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu bila 476 eura, a potrošačka korpa 804,8 eura. Ocjenjujući tu statistiku ekonomski analitičar Vasilije Kostić za MNE magazin kaže da je podatak realan.

potrošačka-korpa_puna

-Ovaj podatak pokazuje da standard nije baš najbolji, to je očigledno – kaže Kostić.

On navodi da je činjenica da troškovi života kod nas stalno rastu. Potrošačka korpa je skoro duplo veća od prosječne plate u našoj državi.

Vasilije Kostic

Vasilije Kostić (foto:rtcg.me)

-Potrebe rastu, brže nego što rastu zarade i to je pokazatelj da postoji evidentan pritisak na standard građana. Oni žive lošije – kaže analitičar.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je pala 1,4 odsto u odnosu na februar i činila je oko 59,1 odsto minimalne potrošačke korpe.

-Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar porasle 1,1 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 2,5 odsto-navodi se u saopštenju Monstata.

Vrijednost prosječne bruto zarade u martu iznosila je 721 eura.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u martu su u odnosu na februar porasle u sektorima ostale uslužne djelatnosti, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, prerađivačka industrija, umjetnost zabava i rekreacija, finansijske i djelatnosti osiguranja, vađenje ruda i kamena.

Pad je zabilježen u sektorima snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, saobraćaj i skladištenje, informisanje i komunikacije, usluge smještaja i ishrane, državna uprava i odbrana, poslovanje sa nekretninama, zdravstena i socijalna zaštita, građevinarstvo, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i sličnih aktivnosti, stručne, naučne i tehničke djelatnosti.