DOM PREPORUKA

RECEPT: Smuti sa jagodama i bananama

Strawberry-Smoothie-3Smuti je voćni, povrćni ili napitak od miksa voća i povrća koji je zdrav, jer sadrži veliki broj vitamina, vlakana, minerala i proteina. Kod ovog napitka najbolje je to što možete stavljati isključivo one namirnice koje volite, a da pri tome unesete dovoljno hranljivih materija.

Možete ga uzimati kao doručak ili užinu, a nekome čak mijenja i čitav obrok, jer ne sadrži vještačke šećere i zaslađivače.

Smuti kao osnovu sadrži neki tip tečnosti, jogurt, vodu ili mlijeko koje može biti sojino, bademovo, lješnikovo pirinčano, ovseno…Da bi bio još zdraviji, poželjno je da sadrži i orašaste plodove, ili miks pahuljica koji nemaju dodatne zaslađivače, a koji se uglavnom kupuju u prodavnicama zdrave hrane.

Najbolje je to što ga svako može napraviti. Jednostavno je, samo vam je potreban blender u kojem ćete  moći da pomiješate sve sastojke.

Sezona jagoda je tek počela i bilo bi dobro iskoristiti ih na najbolji mogući način. Mlijeko može da bude i biljno, ukoliko se preferira posna hrana, a napitak će biti jednako ukusan kao i sa punomasnim mlijekom, sve zavisi od ukusa. Može se kombinovati razno voće, a nekada se može staviti i neko povrće.

Sastojci:

250ml bademovog, ovsenog, običnog ili biljnog mlijeka, 200 g svježih jagoda, 1 banana najbolje da bude zrela, 20 g badema, na vrh kašičice cimeta, nekoliko listića mente

Postupak:

Jagode operete, izrežite na polovine i tome dodajte jednu isjeckanu bananu.  U blender stavite prvo mlijeko, a zatim voće, bademe i cimet. Ako voće nije prethodno zamrznuto, najbolje je da se stave kockice leda i malo mente,  jer je tako smuti ukusniji i daje svježu notu. Blendajte dok smjesa ne postane glatka, odnosno dok se svi komadi voća ne samelju zajedno sa bademima. Naravno, uvijek možete poboljšati ukus, ako stavite još malo cimeta, ili mente i sl. Uspite u dugačku čašu i na kraju pospite malo sjeckanih badema koji su prethodno tostirani u rerni ili stavite malo ovsenih pahuljica. Ukrasite  jednom jagodom i  listićem mente. Na ovaj način ćete moći lako da ubijedite djecu da pojedu nešto zdravo, a da ne morate da ih molite da probaju, jer izgleda toliko lijepo da će sami tražiti još.

Katarina Janković