PREPORUKA ZDRAVLJE

BUDITE SE UMORNI: Postoji spisak razloga

umorTeško da biste uspjeli da pronađete osobu koja nikad nema ,,napad” pospanosti popodne ili manjak energije povremeno, ali ako se stalno osjećate kao prebijeni i na jedvite jade završavate i ono što morate, možda bi trebalo da razmotrite svoj stil života. Evo osam navika koje bi trebalo da preispitate.

Jedete previše šećera. Kesica bombona je očigledan ,,krivac”, ali zapravo su glavni izvor šećera derivati ugljenih hidrata poput bijelog hljeba i pirinča, čipsa i žitarica. Ova vrsta jednostavnih šećera brzo se vari, što dovodi do pada šećera koji izaziva osjećaj zamora. Zamijenite prerađene ugljene hidrate integralnim žitaricama koje su dugotrajniji izvor energije.

Nijeste dovoljno aktivni. Vježbanje podiže nivo energije. Ako fizička aktivnost postane dio vaše dnevne rutine, ubrzo ćete se osjećati mnogo bolje. Uz to, ako trenirate – spavaćete bolje, tako da ćete se buditi odmorni.

Preskačete doručak. Ako nemate naviku da ujutru doručkujete, nije ni čudo što vam fali snage. Važno je da tijelu obezbijedite ,,gorivo” za dan pred vama. U suprotnom, organizam radi ,,na prazno”, tako da ćete do ručka pregladnjeti, čime povećavate vjerovatnoću da izaberete neki nezdrav obrok, pa će vam ubrzo opet pasti šećer… Da biste izašli iz ovog začaranog kruga, pokušajte da kombinujete zdrave ugljene hidrate, voće, povrće i žitarice sa izvorima proteina poput jaja, koštunjavog voća ili mliječnih proizvoda. Ugljeni hidrati će vas ,,pokrenuti”, a proteini učiniti da budete siti do sljedećeg obroka.

Suviše vremena provodite u sedećem položaju. Sjedenje tokom dužeg vremenskog perioda je štetno po zdravlje, ali i velika energetska kočnica. Ako na svakih sat vremena ustanete od stola i prošetate se makar minut, poboljšaćete cirkulaciju, a time i nivo kiseonika koji stiže do mozga i održava nas budnim. Ako radite neki kancelarijski posao, pokušajte da uradite nekoliko jednostavnih vježbi. Poslije nedjelju, dvije trebalo bi da osjetite razliku.

Pijete previše kafe. Bilo da je riječ o gaziranim napicima, bilo da na svakih sat vremena pravite novu kafu, napici za kojima posežemo kad smo umorni uglavnom su prepuni kofeina. Kofein će vas ekspresno ,,podići”, ali će to biti kratkog daha. Osim toga, ako u toku dana unesete previše kofeina, spavaćete lošije, i – budićete se umorni.

Ne pijete dovoljno vode. Svi  znamo koliko je važno piti vodu u teoriji, ali se rijetko ko toga zaista i pridržava. Ali, imajte u vidu da dehidracija znači i automatski pad energije, raspoloženja i koncentracije. Pokušajte da uvedete ,,pravilo” da tokom svakog sata koji provedete na poslu popijete čašu vode.

Imate loše držanje. Studije pokazuju da hodanje povijenih ramena i pognute glave spušta nivo energije i pogoršava simptome depresije. Dobra vest: ako se prosto ispravite, osjetićete se bolje i popraviće vam se raspoloženje. Dakle, ISPRAVITE SE. Sad, dok čitate ovo. (Izvor: Mondo.rs)