DOM PREPORUKA

DESERT: Čokoladne palačinke sa slatkom pavlakom i jagodama

P1010592 adj3b coko palacinkeSastojci: 225 g brašna ( ili 1,5 šolja od 2 dl), kašika kakao praha, 4 kašike šećera,  kesica vanilin šećera, 4 dl mlijeka, 2 kašike rastopljenog maslaca (ili ulja), 2 jajeta, malo ulja za pečenje palačinki Fil: 2,5 dl slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, oko 300 g svježih jagodaUmak od čokolade: 2,5 dl slatke pavlake, 200 g čokolade

Priprema:

Izmiješati brašno sa šećerom i kakaom u prahu. Sipati postepeno hladno mlijeko i miješati dok se ne dobije fina smjesa bez grudvica. Dodati dva jajeta (samo blago ulupana) i 2 kašike rastopljenog maslaca. Ispeći palačinke na klasičan način u zagrijanom tiganju na malo ulja. Ova mjera je dovoljna za 10-12 palačinki.

P1010576 adj1U međuvremenu, oprati jagode, skinuti peteljke i isjeći na sitne kockice. Umutiti slatku pavlaku u šlag, dodati šećer u prahu po ukusu i filovati ohlađene palačinke. Preko fila rasporediti sjeckane jagode, pa sve zamotati u rolatić ili preklopiti na četiri dijela. Za umak, zagrijati slatku pavlaku i  prije nego što provri pomjeriti sa ringle. Dodati čokoladu izlomljenu na kockice i miješati dok se sve fino ne rastopi.
Predlog za serviranje: na tanjir staviti dvije kašike toplog umaka od čokolade, malo raširiti kašikom da dobije oblik kruga, preko toga “nacrtati” spiralicu od neumućene slatke pavlake i tankim štapićem brzo izvući crte, povlačeći od sredine prema spolja da bi se dobila ovakva šara na tanjiru. Preko svega staviti palačinku koju smo presjekli na pola i sve posuti sa malo šećera u prahu.

Ako vam je lakše ovaj preliv možete slobodno sipati i preko palačinki, biće jednako ukusne… poslužite ih odmah i uživajte!:)))

(Izvor: La cuisine crative)