Porto Novi
ART

ART: „MNE Muse“ sviraju srcem

mne_museŽenski gudački sastav MNE Muse u čijem je sastavu deset uspješnih žena uvijek se odaziva svakom pozivu za koncert, jer sviraju srcem i otvoreni su za svaku saradnju.

Kamerni sastav, osnovala je u junu 2013. godine Japanka Tomoko Sagava, koja je bila u Crnogorskom simfonijskom orkestru. Ideju za  njihovo osnivanje donijela je iz Japana, gdje su muzički sastavi ovog tipa veoma popularni. Još jedan takav osnovala je i u Makedoniji.

Članice MNE muse orkestra su – violine: Milena Vuković, Ana Živković, Tanja Bogdanović, Vedrana Rašović; viole: Ilijana Blagojević, Anda Buši; violončela: Maja Antić, Nikolina Stepanović i kontrabas Neda Mališić. One čine stalni sastav otkako ih je Tomoko napustila i planiraju tu da ostanu.

Kažu da se rado odazivaju i humanitarnim koncertima. Tako su svirale u Delti u akciji skupljanja pomoći za ljude koji su bili pogođeni poplavama u Srbiji i Bosni. U saradnji sa Fondacijom Petrović i Centrom za ženska prava imale su nastup i kod Dvorca Kralja Nikole u humanitarne svrhe.

Slažu se da je jedan od najljepših nastupa bio u Gornjoj Lastvi gdje su organizatori pravili koncerte u različito doba dana,  a na njih je najjači utisak ostavio onaj pri zalasku sunca, jer je bio posebno romantičan.

Uvijek se trude da repertoar prilagode publici, i da sviraju ono što je interesantno svima. Koncerti nikad ne traju više od sat vremena kako publika, koja na njih dobro reaguje, ne bi izgubila koncentraciju.

Nastupi su koncipirani tako da one uvijek prate soliste  poznate u svijetu klasične muzike i sa kojima im je, kako kažu, zadovoljstvo da sarađuju. Njihov profesor Aleksej Molčanov mnogo im je pomogao u radu i često imaju koncerte sa njim. Nastup sa mađarskim umjetnikom Frencom Cakovim, 2013. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu  oduševio je publiku, jer je on pravio umjetnička djela od pijeska dok su one svirale u pozadini.

Pitali smo ih da li ih je iko do sada pozvao da sviraju na svadbi, u ceremonijalnom ili romantičnom dijelu, i dobili negativan odgovor.

– Do sada nije niko. Ako nas neko pozove rado bismo se odazvale i vjerujemo napravile odličnu atmosferu sa repertoarom prilagođenim toj formi slavlja – sa osmijehom poručuju MNE muse.

K.J.