PREPORUKA ZDRAVLJE

MLAKA VODA SA LIMUNOM: 10 razloga zašto je treba piti svako jutro

limunadaPola limuna iscijeđenog u čašu mlake vode čudotvoran je napitak za kojim žudi naše tijelo. Šta sve može samo jedna čaša limunske vode na tašte i zašto treba da je pijemo?

1. Jača imunitet
Limun je krcat vitaminom C koji pomaže u borbi s virusima i jača imunitet. Sadrži i kalijum koji kontroliše krvni pritisak i djeluje protivupalno. Savršen je u borbi protiv astme i drugih bolesti disajnih puteva. Pomaže gvožđu da se apsorbuje.

2. Djeluje kao antioksidans
Direktan unos ove tečnosti u želudac čisti tijelo od toksina te time sprečava nastajanje kancerogenih, abnormalnih stanica u tijelu te njihovo razvijanje.

3. Čisti kožu
Limunska voda na tašte djeluje kao antioksidans i tijelo čisti od slobodnih radikala koji mu štete. To utiče i na stanje kože koja je svakodnevno izložena negativnim spoljnim uticajima. Djeluje i u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne, usporava proces starenja kože i revitalizuje je.

4. Za bolju probavu
Limunska kiselina djeluje pozitivno na probavu. Sprečava nastajanje želudačnih tegoba i grčeva,  jer balansira kiseline koje su potrebne za normalno odvijanje probave. Izvrsan je saveznik u borbi protiv nadutosti i žgaravice. Limunska voda čisti jetru i djeluje antiseptički zbog čega ,,čisti” crijeva od toksina koji se nakupljaju na stijenkama crijeva.

5. Pomaže  mršavljenje
Limunov sok sadrži pektine, polisaharide koji smanjuju želju za hranom. Čaša vode s limunom odmah nakon buđenja pruža osjećaj sitosti te pomaže hrani da se brže razgradi.

6. Balansira PH vrijednosti
Limunska kiselina, kao i askorbinska, alkaliziraju naš organzam, odnosno krv, i dovode u balans i time sprečavaju razvoj brojnih bolesti.

7. Popravlja raspoloženje
Vitamin C unesen direktno u organizam, odnosno na prazan želudac djeluje poput energetske injekcije koja popravlja raspoloženje, budi naš organizam i pomaže u borbi protiv depresije, tjeskobe i stresa uopšte.

8. Obnavlja ćelije kože
Ovaj napitak značajno djeluje na kožu, a time i pomaže u zacjeljivanju rana i obnavljanju mlade kože, te kod smanjivanja vidljivosti ožiljaka. Zbog svog protivupalnog svojstva, ovaj jutarnji napitak izvrsan je borac protiv infekcija rana i opeklina.

9. Za svjež dah
Ispijanje vode s limunom na tašte ispire se usna šupljina koja je prepuna bakterija, uzročnika lošeg zadaha. Isto tako, ova tečnost pomaže kod zubobolje i gingivitisa, te zacjeljivanje ranica i afti u usnoj šupljini.

10. Djeluje kao diuretik
Limfni istem ima važnu ulogu za naše tijelo, ali i imunitet koji ga štiti. Čaša vode ujutro hidratizuje tijelo i vraća izgubljenu tečnost tokom noći. Dehidracija može uzrokovati umor, tromost i pad imuniteta što može dovesti do zatvora, visokog pritiska  i nesanice. Isto tako, voda ispira toksine iz tijela, podstiče rad bubrega i stvaranje enzima važnih za normalan rad jetre.