DRUŠTVO PREPORUKA

EKSTERNA MATURA: Završeno polaganje maternjeg jezika

Danas je 7.068 učenika polagalo eksternu maturu, odnosno ispit iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog i albanskog  jezika  i književnosti.

students-classroom-writing-300a-091510-1284541508

Učenica Marija iz Srednje medicinske škole kazala nam je da je ispit trajao oko dva i po sata. U toku testiranja, kako navodi, nijesu smjeli da izlaze iz prostorije.

– Iz Ispitnog centra su svako malo dolazili da vide je li sve pod kontrolom. Niko nije mogao da prepisuje od bilo koga. Na stolu smo mogli da imamo samo hemijsku i ličnu kartu. Ispit je bio teži u odnosu na onaj iz prošle godine – kaže Marija.

Slično nam je rekla i Ivana, učenica Gimnazije ,,Slobodan Škerović“. Ovaj ispit su polagali učenici iz 11 gimnazija, 11 mješovitih i 28 stručnih škola.

Crnogorski učenici će ispit iz stranog jezika polagati 1. juna, a iz matematike 2. juna.

Konačni rezultati će biti objavljeni 19. juna 2015. godine.

Maturski ili stručni ispit je standardizovana eksterna provjera školskih postignuća kojom se želi vidjeti u kojoj su mjeri učenici dostigli nacionalne standarde znanja, navedene kroz ciljeve obrazovnih programa.

Ispit se polaže nakon završenog četvorogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja. Cilj ovakvog načina provjere je praćenje i provjeravanje znanja, vještina i kompetencija učenika. Rezultati na ovim ispitima zasnovani su na ishodima znanja koje je po obimu, sadržaju i zahtjevnosti unaprijed određeno i objavljeno u Ispitnim katalozima.

Položen maturski ispit je opšti uslov za nastavak obrazovanja na bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi.