PREPORUKA ZDRAVLJE

LIJEK ILI DOBAR MARKETING: Aluminijumska folija za bolove u leđima i kostima

al folijaSve smo skloniji alternativnoj medicini iako sredstva kojima pribjegavamo za liječenje tegoba izgledaju kao sasvim nelogičan izbor. Tako se ovih dana magična svojstva pripisuju aluminijumskoj foliji u tolikoj mjeri da sve liči na marketinški trik za bolju prodaju ovog proizvoda. Ipak, riječ je o artiklu koji svi imamo u domovima i koji ćemo vjerovatno nekad iskoristiti za ublažavanje bolova.

backpain1Prema tvrdnjama mnogih alternativnih doktora,  folija može biti odlična zamjena za skupe ljekove.  Navodno ona vrlo efikasno i brzo može eliminisati… bolove kičme, vrata, ruku, koljena, stopala, zglobova, te bolove u mišićima, posljedice upalnih procesa, postoperativne ožiljke i opekotine. Efikasna je i kod išijasa, reumatoidnog artritisa, gihta, bolova u peti (petnog trna).

Primjena: Položite aluminijumsku foliju na bolno mjesto i učvrstite zavojem ili flasterom. Ostavite da djeluje cijeli dan ili tokom noći. U slučaju da se radi o bolovima ruke, lakta, koljena, noge ili prstiju, foliju možete sasvim omotati oko ekstremiteta i takođe učvrstiti zavojem ili flasterom. Terapiju provodite u periodu od 10-12 dana, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od 1-2 nedjelje.

Folija je, navodno,  odlična i u kozmetologiji. Narežite aluminijsku foliju na trake, koje ćete potom staviti u zamrzivač na nekoliko sati. Zamrznute trake položite na ona područja koja želite osvježiti – lice, obraze, kapke. Ostavite da djeluju nekoliko trenutaka, dok ne osjetite da su se opustili. Tragovi nesanice, umora i stresa koji se obično odražavaju na koži lica trebali bi ubrzo da nestanu.