Porto Novi
ENGLISH SLAJDER

IGOR PEROVIĆ: Svaka naša svirka je eksplozija pozitivne energije

1912171_1561439924077203_4982013865359023225_o

Igor Perović

Grupa ,,Jesenjin” prirediće sjutra u podgoričkom ,,Ajriš pabu”, kako oni kažu, ,,tri sata čiste energije”. Osim inostranih i domaćih hitova, ovaj bend iza sebe ima i autorske numere.

Jedna od njih je i ,,Čempresi” čiju muziku, tekst i aranžman potpisuje klavijaturista Igor Perović. Umjerenog je tempa i inspirisana je etno-anadolskim zvukom. O njoj, muzici i narednim projektima pričali smo upravo sa Igorom.

Najavili ste za ovaj mjesec ekranizaciju spota za numeru ,,Čempresi“. Da li je počelo snimanje? Da li imate viziju gdje će biti sniman? Ko će biti režiser?

– Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je u toku paralelni rad na audio i video produkciji singla „Čempresi“, odnosno miks snimljenog audio materijala i snimanje kadrova za spot koji ćemo promovisati prije ljeta. Kao što je to bio slučaj i sa prethodnim singlom „U Predvorju od Oblaka“, grupa ,,Jesenjin“ je sama svoj majstor – režiseri novog spota biće, nadam se, svi članovi grupe, a podršku ovom projektu dali su nam naši prijatelji iz studija „Krug“ koji nam uvijek izađu u susret. Glavno snimanje kadrova za spot planirano je za vikend, premda smo već napravili određene „pokrivalice“, odnosno kadrove ambijenta u kojem ćemo snimati. Riječ je ponovo o lokacijama na Skadarskom jezeru i okolini, tačnije o živopisnom mjestu Murići, njegovim prelijepim plažama, dokovima i stijenama, zatim kadrovi Tankog rta sa divnim čempresima, te jednog nasukanog tankera. Takođe planiramo da manji dio kadrova snimimo u centru Podgorice. Novost u odnosu na prethodne spotove je da će u njemu ljubavnu priču dočarati naši prijatelji čija ćemo imena otkriti kada pregovori sa svima budu uspješno okončani, a u planu je da dio spota bude i jedna pomalo nesvakidašnja plesna tačka.

11082203_1621739608047234_9083541660345316597_oSvirka ,,Jesenjina“ zakazana je za četvrtak u ,,Ajriš pabu“. Koliko ste zadovoljni angažmanima u Crnoj Gori i što mislite da je razlog zbog čega nema više crnogorskih bendova u našim kafićima, na našim trgovima, u našim kulturnim centrima?

– Naše svirke su rjeđe nego što smo očekivali, ali je zato svaka od njih eksplozija pozitivne energije. Oduševljeni smo što publika doživljava nastupe ,,Jesenjina” kao koncerte, a ne kao običnu ,,tezgu”, pa aktivno učestvuje skačući i pjevajući tokom svih tri sata svirke. Ipak, realnost je takva da su bendovi od pet članova značajan trošak za vlasnike klubova u ovo ekonomsko nevrijeme, pa se češće odlučuju da angažuju samo ,,dvojke” i ,,trojke”, odnosno pjevača sa još jednim ili dvojicom pratećih muzičara. Isprva nam je takva realnost bila poražavajuća, ali se lagano privikavamo. Nadam se da ćemo, s lijepim vremenom, pojačati tempo nastupima na primorju.

S obzirom da je većina vas ostvarena profesionalno u nekim drugim sferama, da li vam je muzika samo hobi i zašto?

Znaš kako, muzički dinar nije baš najredovniji a, suprotno mišljenju većine, nije ga ni lako zaraditi. Potrebno je tu mnogo prilagođavanja trendovima i ne uvijek najsjajnijem prosječnom ukusu, što sve lagano izjeda umjetnost u izvođačima. Većinu benda ,,Jesenjin” čine porodični ljudi koji su ujedno muzičari sa višedecenijskim iskustvom. Tokom tog vremena naučili smo brojne lekcije i jednostavno, znamo koliko nam je krevet crnogorske estrade dug, odnosno koliko u muzičkom smislu možemo da se pružimo. Čuvamo muziku u sebi svirajući i praveći samo ono što osjećamo, jedino u tome vidimo smisao bavljenja njome. Drago nam je što smo realno hobisti, a spas nam je što se ne ubrajamo u one koji kažu ,,Ne umijem ništa drugo osim muzike”.

Koliko je teško postati i opstati na crnogorskoj muzičkoj sceni?

– Postati možda i nije tako komplikovano. Potreban je kvalitet, dvije supene kašike ,,x-faktora”, prstohvat nametljivosti, autorsko/produkcijsko znanje ili finansije koje bi ga angažovale. No najteži je onaj trenutak kada kažeš sebi: ,,Ok, uložio sam, pjesme su zastupljene u medijima, nastupam, ali šta imam od toga? Onaj sa MTV-a od jednog spota može da školuje djecu, a ti od par albuma imaš mahom trošak”. Taj trenutak vodi najčešće van Crne Gore, u onaj posljednji pokušaj da se ostvare muzički snovi, a zatim note, nažalost, zamijeni pištanje budilnika za posao.

Protekle godine bili ste spriječeni da učestvujete na ,,Bedem festu“. Da li da Vas publika očekuje ove godine na tom ili možda nekom drugom festivalu?

– Koliko sam upoznat, ove godine ćemo dobiti priliku da se iskupimo zbog nepojavljivanja na lanjskom ,,Bedem festu”, prouzrokovanog ozbiljnim zdravstvenim problemima jednog od članova. Spremni smo za taj nastup u glavnom gradu crnogorskog rokenrola i nadamo se da će to biti samo jedan u nizu nikšićkih koncerata grupe ,,Jesenjin”. Takođe je u planu da nastupimo u okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti u Podgorici, premda još čekamo potvrdu tog angažmana.

Bojana Radonjić

Foto: Facebook