DOM SLAJDER

MARKO MARKOVIĆ: Poželjno je ,,uvesti prirodu” u enterijer

maarkoPodgoričanin Marko Marković  dizajner je novije generacije umjetnika. Diplomirao je  na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (dizajn enterijera).  Njegovi dizajnerski komadi posuđa i nakita izrađeni su, mahom, od keramike, u  kombinaciji sa drugim materijalima koji su mu dostupni u okolini gdje radi i živi. Već su privukli pažnju mnogih, a Marko planira i prvu samostalnu izložbu. Osim predmeta od keramike, Marko se s podjednakim uspjehom bavi dizajnom ambalaže i enterijera.

– Nastojim da ukomponujem razne materijale, boju i formu, i postavljam ih u neki ambijent. U radu imam najveću moguću slobodu. Zadaci koje dobijam su puni ograničenja koje nameću brendovi i firme, ali mislim da dizajner može da odluči da započne rad bez ograničenja i kompromisa. Krajnji produkt uvijek odgovara mojoj ideji. Za pojedine predmete treba mi puno vremena, i po mjesec – kaže naš sagovornik.

Objašnjavajući proceduru izrade njegovih umjetničkih djela, Marko kaže:

– To su, najčešće,  predmeti od gipsa i gline, na koje lijepim keramičke djelove, poslije brusim i dodajem druge materijale. Nijedan moj predmet nije isti i od njih se teško odvajam. Ne mogu da radim po narudžbi, uglavnom svaki predmet je rezultat moje trenutne inspiracije – kaže Marko i ističe da predmeti mnogo ljepše izgledaju u stvarnosti, jer fotografija ne može da zabilježi taj njihov specifični sjaj.

On radi i slike, neobične, od papira, žice i drugih materijala.

– Moje slike ne mogu da se fotografišu. Sada skupljam svoje radove tako da se nadam da ću uskoro organizovati samostalnu izložbu– kaže naš sagovornik i napominje da je već imao dvije grupne izložbe tokom studija u Beogradu.

Marko se bavi i opremanjem, odnosno dizajnerskih rješenjima  enterijera.

– Ukoliko želite da vaš životni prostor bude u trendu, bitno je da ste vješti u kombinovanju stilova, materijala i formi. Dizajn enterijera u narednoj godini karakteriše svestranost i eco-friendly koncept ( korišćenje prirodnih boja, recikliranih materijala…). Lični pečat pri uređenju prostora se postiže korišćenjem upečatljivih detalja npr. lampa,  luster, svijećnjak, jastuci itd. Poželjno je omogućiti ,,ulazak prirode” u enterijer   ( “zeleni zidovi” ili vertikalne bašte, tapete inspirisane prirodom, namještaj cvijetnog dizajna, što više velikih staklenih površina…) – pojašnjava naš sagovornik uz napomenu da prilikom uređenja prostora, pored estetskih, ne smijemo zapostaviti ni funkcionalne kriterijume.

This slideshow requires JavaScript.