Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: Na promjenu pola u Crnoj Gori čekaju tri osobe

pol promjena– Prema našim podacima, na proces prilagođavanja pola u ovom trenutku čekaju tri osobe, od ukupno njih pet koje su trenutno aktivne na grupama samopodrške koje se održavaju u ,,Queer Montenegru”, kazao je  predsjednik udruženja Danijel Kalezić za ,,Blic Crna Gora”.

On je naglasio da je jako važno usvajanje termina „prilagođavanje pola“ jer transosobe koje se odluče za ovaj proces pristupaju procesu prilagođavanja pola svom rodnom identitetu, što je prigodniji izraz od termina „promjena pola”.

Osobi koja je započela proceduru  država je obezbijedila nešto više od 10.000 eura, odnosno 80 procenata ukupnih troškova.

– Država se zasad u potpunosti pridržava zakonske regulative o pokrivanju troškova medicinskih intervencija procesa prilagođavanja pola. Usvojen je Pravilnik koji propisuje procedure na osnovu kojih sve transosobe mogu ostvariti ovo pravo. Do sada je zdravstveno osiguranje pokrilo troškove procesa prilagođavanja pola jednoj osobi koja je predala zahtjev i pristupila procesu – istakao je Kalezić.

Procedura promjene pola može trajati i nekoliko godina. Samo prva faza komplikovane medicinske procedure psihološka priprema, može se obavljati u Crnoj Gori. U Beogradu, gdje se nalazi pacijent iz Crne Gore, dr Savo Perović je još 1989. godine obavio prvu promjenu pola.

Izvor: Blic
Foto: 1ohww.org