MAGAZIN

VELIKE LJUBAVI: Ava Gardner i Frenk Sinatra, spoj čednog i fatalnog

GLAMUROZNO VJENCANJE

Ava i Frenk na vjenčanju

 

 

Brak Ave Gardner i Frenka Sinatre bio je pun strasti, poroka, svađe,  ali i ljubavi. Glumica je Sinatru u  autobiografiji opisala kao ljubav svog života. Fam fatal izvanrednog glumačkog talenta, kako su nazivali Avu, i filmski velikan u zrelim godinama-činili su savršen par. „Pipl magazin” proglasio je njihovu vezu za ljubav vijeka.

U periodu najvećih uspjeha na filmskom platnu, Ava započinje romansu sa Frenkom Sinatrom. Kako intimno, tako i medijski, bila je to jedna od najuzbudljivijih ljubavnih priča. Fluid koji se javio bio je toliko intenzivan da je bilo samo pitanje vremena kada će njih dvoje biti zajedno. On je, iako oženjen i otac troje djece, bio fasciniran Avom. Nimalo ravnodušna, Ava ipak nije pristala na vezu sa oženjenim muškarcem. Tek kada je uspio da je ubijedi da je njegov brak, takoreći završen, počinje njihova „tajna” i burna veza.

Kada su, konačno, javno priznali svoju ljubav, uslijedio je nevjerovatan medijski linč. Sinatra je stavljen na „stub srama”. Čak su mu i obožavaoci zamjerali napuštanje skladne porodice, zbog „obične” zavodnice.
Dok je on bio suočen sa sunovratom karijere, Avin uspon je bio nezadrživ. Ne želeći da gleda kako se njegova karijera gasi, Ava je maksimalno koristila svoj uticaj kako bi mu obezbijedila ulogu u filmu „Odavde do vječnosti”. Iako je kasting već bio završen, studio joj je izašao u susret i Sinatra je dobio sporednu, ali veoma efektnu rolu. To ostvarenje mu već naredne godine donosi Oskara, ali i vraća njegovu karijeru na stare staze slave.
Strastvene  trenutke nježnosti smjenjivale su scene ljubomore, čak i fizički nasrtaji. Pričalo se i o Avinoj naklonosti ka ljepšem polu, pa čak i o tome  da ju je Sinatra zatekao u krevetu sa glumicom Lanom Tarner. U atmosferi najrazličitijih događaja, ali i emocija, Ava je saznala da je u drugom stanju. Ipak, nasuprot očekivanoj radosti, zbog njihovih nestalnih odnosa u braku, odlučila je da prekine trudnoću  i istakla da nijesu bili sposobni da se brinu o sebi, a  ne o nekom drugom.

Razveli su se 1957. godine. Ipak, tiražni „Pipls magazin”, proglasio je njihovu romansu jednom od najvećih ljubavi vijeka.
Nakon razvoda, zdravstveni problemi koji su je pratili, 1989. rezultirali su šlogom, poslije čega je ostala djelimično paralizovana. Frenk Sinatra, jedini muškarac kojeg je voljela, ponudio je bezrezervnu pomoć i snosio kompletne troškove liječenja. Nakon nekoliko mjeseci, izmučena bolešću, umrla je 25. januara 1990. u 68. godini. Sahranjena je u Smitfildu, u Sjevernoj Karolini, gdje je u njenu čast, otvoren Muzej Ave Gardner.