ZDRAVLJE

PREPORUKA SZO O HRANI: Sa njive na tanjir

feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than-canned_32Svjetski dan zdravlja obilježava se danas pod sloganom ,,Sa njive na tanjir, učinimo našu hranu bezbjednom“.

– Proizvodnja hrane je industrijalizovana i njena trgovina i distribucija postaju globalne. Ove promjene pružaju više novih mogućnosti da hrana postane kontaminirana štetnim bakterijama, virusima, parazitima ili hemikalijama – kaže generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije, doktorka Margaret Čen.

Ona dodaje da lokalni problem bezbjednosti hrane može ubrzo postati i međunarodni. Upravo štetne bakterije, virusi, paraziti i hemijske supstance mogu da izazovu više od 200 bolesti, među kojima i rak.

food-safety-organizations-1 Prije pet dana u Ženevi Svjetska zdravstvena organizacija objavila je prve rezultate istraživanja koje je u toku i koje će biti završeno u oktobru.

Svjetska statistika

Procjenjuje se da je od 2010. godine do danas zabilježeno 582 miliona slučajeva trovanja hranom, 22 različite enteričke bolesti i 351.000 povezanih smrtnih slučajeva.

Enterični agenti poput salmonele, ešerihije koli i norovirusa odgovorni su za većinu smrtnih slučajeva, pa je tako od salmonele preminulo 52.000 osoba, ešerihije koli 37.000 i norovirusa 35.000.

Više od 40 odsto osoba koje pate od bolesti izazvanih enterički kontaminiranom hranom su djeca do pet godina.

food-safetyPredlaže se korišćenje međunarodnih platformi, uključivanje u zajednički sistem SZO i međunarodne mreže za bezbjednost hrane, kao i obezbjeđivanje efikasne komunikacije tokom vanrednih situacija.

Bitno je i praktikovanje sigurne zdravstvene higijene i pravilno pripremanje hrane.

Inspekcijski nadzor

Dok SZO saopštava svoje podatke o bezbjednosti hrane u Crnoj Gori najfreškija  je ona iz sanitarne i zdravstvene inspekcije.

Inspektori su prošle godine zbog nepoštovanja propisa o bezbjednosti hrane i zaštiti potrošača napisali kazne u vrijednosti od 46.100 eura vlasnicima 149 objekta brze hrane, pečenjara i plažnih barova. U 18 slučajeva inspektori su izrekli kazne zbog loših zdravstveno-higijenskih uslova.

U godišnjem izvještaju Upravi za inspekcijske poslove podnijeto je 17.563 zahtjeva, na osnovu kojih je pregledano više od 347.195 tona hrane, prilikom čega je uzeto 1.288 uzoraka za laboratorijska ispitivanja.

Sanitarni inspektori su zbog isteklog roka upotrebe, izmijenjenih senzorskih svojstava, neispravnih deklaracija i drugih neispravnosti, uništili 1.847 kilograma hrane, a privremeno zabranili promet 906 kilograma.

Ministarstvo poljoprivrede nedavno je najavilo da će Crna Gora usvajanjem Zakona o bezbjednosti hrane i usaglašavanjem Strategije akcionog plana do kraja aprila ispuniti uslove za otvaranje poglavlja 12  o bezbjednosti hrane, veterinarstvu i fitosanitarnom nadzoru.

Iz EU nam je predočeno da su uspostavljeni propisi za bezbjednost hrane prema kojima odgovornost više nije na vladama, već na proizvođačima hrane.

– Inspekcijska služba nije više ta koja je odgovorna, već je ona tu da ukaže koje su ključne tačke kontaminacije – poručuju iz EU.