DOM PREPORUKA

RECEPT: Koh od griza

koh od grizaSastojci: 5 jaja, 5 kašika šećera, 8 kašika griza, 2 kašike brašna, 1 kašika kakao praha
Za preliv: 1 l mlijeka, 3 kašike šećera
Priprema:
Umutiti pjenasto bjelanaca mikserom, dodavati postepeno šećer  i jedno po jedno žumance. Na kraju, pažljivo umiješati, kašiku po kašiku, griza i brašna. Smjesu sipati u okrugli kalup za tortu prečnika 24 cm, a na dno kalupa staviti krug masnog papira ili samo dobro podmazati maslacem i posuti sa malo brašna (ivice kalupa ne treba premazivati).
Odvojiti par kašika smjese i dodati kakao, sve lijepo izmiješati, pa rasporediti na par mjesta preko žute smjese u kalupu (kao na slici). Staviti da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 200 C oko 25-30 minuta.
koh od griza priprema
Koh je gotov kada se biskvit malo odvoji od ivica pleha, a najbolje je provjeriti pomoću štapića ili igle. Odvojiti potpuno biskvit od pleha, ako je potrebno isjeći nožem svuda u krug, pa preokrenuti na veći tanjir za posluživanje. Sa donje korice (koja je sada gore) skinuti papir za pečenje.
Razmutiti tri kašike šećera u hladnom mlijeku i pažljivo preliti preko jos vrućeg  biskvita, ne sve odjednom već sipati po malo da se sve lijepo rasporedi i dobro upije. Možda neće trebati cijela količina, nekada ostane 1-2 dl mleka, sve zavisi koliko će biskvit upiti. Kad primjetimo da se na tanjiru već polako skupio višak mlijeka, možemo prestati sa prelivanjem kolača.
Koh je najlepše poslužiti malo rashlađen, pa ako imate vremena ostavite ga sat-dva u frižideru. A onda, sjecite na kriške kao tortu.