MAGAZIN PREPORUKA

PUTOPIS: Madrid, grad u koji se treba vratiti

 

marija madrid

Autorka putopisa u Madridu

Osam sati u Madridu. Mirno i svježe jutro u gradu koji se još uvijek budi. Samo poneka radnja je otvorena. Uglavnom barovi i kafići u kojima možete doručkovati. Kafa sa kroasanom i sokom od narandže. Idealna kombinacija. Trenutak mira i tišine prije nego što grad lagano prekrije rijeka ljudi: Madriđana koji žure na posao, turista koji sa mapom i pomalo izgubljenim pogledom pokušavaju da pronađu put do odredišta, onih koji džogiraju sa slušalicama u ušima.

 Puerta de Sol

Dovoljan je samo jedan dan da pješke lagano, bez velike žurbe, obiđete i upoznate uži dio grada, sa centralnim trgom Puerta de Sol – kapijom Sunca. Na njemu se nalazi i nulta tačka Španije, odakle se mjere sve razdaljine na Iberijskom poluostrvu. No, većinu turista naći ćete okupljenu oko statue medvjeda koji se penje na drvo madronje, zaštitnog simbola grada Madrida. Ukoliko se od trga uputite ulicom Arenal, ona će vas odvesti pravo do predivnog trga Oriente i kapija velelepne palate španske kraljevske porodice. Trgom, na kojem se nalazi predivni park, dominira velika statua Filipa IV, na kojoj su radili, između ostalog, i čuveni španski slikar Velaskez, kao i Galileo Galilej. Velelepni hol na samom ulazu odvešće vas do Velikog stepeništa. Mermer, arhitektura i kolorit ovog dijela palate naprosto oduzima dah. Čini da, makar na kratko, osjetite duh prošlih vremena, zamislite plemstvo koje je u raskošnimkostimima šetalo tim holovima, šaputalo dvorske tajne… U jednom od salona namijenjenom za koncertna izvođenja nalaze se eksponati Stradivarijevih violina. U okviru palate možete posjetiti i salon posuđa i escajga, među kojima je izložen i set koji aktuelni kraj Huan Karlos koristi prilikom velikih svečanosti i prijema. Pored palate, nalazi se predivni Jardin del campo Moro sa rastinjem koje je uređeno tako da podsjeća na lavirint.

Puerta_del_Sol_(Madrid)_10

Puerta de Sol

 

Plaza Mayor

Ukoliko sa centralnog Puerta de Sol odaberete ulicu Mayor, stićićete do predivnog trga Mayor. Nastao u doba Hasburgovaca, ovaj velelepni trg ima devet lukova – prolaza koji vode u malene ulice sa mnoštvom kafića i restorana. Jedna od njih vodi i do madridske najstarije pijace Mercado de San Miguel. U njenoj blizini je i najstariji restoran na svijetu – Sobrino de botin. Brojni sikari, umjetnici, književnici, poput Ernesta Hemingveja,

boravili su u ovom restoranu. Listajući informacije o ovom kultnom mjestu pronaćićete i interesantan podatak da je jedan od članova osoblja restorana, još sredinom 18. vijeka, bio i čuveni Francisko Goja. Jedna od devet kapija trga Mayor izlazi na veliku ulicu Toledo. Na njenom kraju nalazi se Porta Toledo, južna kapija Madrida i spomenik trijumfalne pobjede španske vojske nad Napoleonom.

Plaza de Santa Ana (square) in Centro district in Madrid (Spain).

Trg Santa Ana

Šarm Santa Ane

Sa trga Puerta de Sol ulica Carretras vodi ka pjaci Jacinto Benavente i trgu Angel. Odmah u blizini je trg Santa Ana. Predivni mali kafići, ulični muzičari i potpuno nestvarno mirna atmosfera očaraće vas. Donedavno je upravo na ovom trgu svoj restoran ,,La Bardemcilla“ imao i čuveni španski glumac Havijer Bardem. Posjeta Madridu ovim se ne završava. Tu je ogromni Bulevar Paseo del Prado na kojem se nalazi čuveni muzej Prado. Za sve ljubitelje umjetnosti koji žele da ga posjete, preporuka je da posebno planiraju dan za obilazak galerije. Redovi za ulaz su dugački, pa čak i ako kod sebe imate već kupljenu kartu koja vam omogućava obilazak u nekoliko muzeja (Muzej Thyssen-Bornemisza, Muzej umjetnosti kraljice Sofije). U blizini muzeja je ogromna fontana Cibeles, boginje koja je postala simbol grada, ali i omiljena fontana navijača „Real Madrida“ koji obično na ovom mjestu proslavljaju velike pobjede i titule kraljevskog kluba.

Šoping

Mjesto dobre kupovine svakako je ulica Gran Via u kojoj se nalaze prodavnice gotovo svih važnijih robnih brendova. Nakon nje, treba posjetiti ulice koje sa Gran Via vode ka Puerta de Sol trgu, kao što su Calle Preciados i Calle Carmen. Tu ćete naći i ogromnu robnu kuću Corte Igles. Nikako ne treba ispustiti ulicu Calle Hortaleza, koja vodi ka posebnom kvartu Madrida, Chueca, ulicu Calle Serrano u zoni grada koji se naziva Salamanca, kao ni ogroman bulevar Passeo de Castellana. Cijene su gotovo iste kao i u Podgorici.Madrid shoping

Dobra hrana za malo para

paella-valenciana-5

Paelja

Pan con tomate. Tanjir više vrsta sira. I čaša vina. Izbor sa kojim nećete pogriješiti. Nezaobilazna paelja. Sa morskim plodovima i mesom, ili ona valensijana, samo sa mesom. Osim vina, sjajan odabir pića je i sangrija. Negdje će je poslužiti sa voćem, negdje ne, a često će vam biti i ponuđena opcija bokala sangrije (jarra) uz koju dobijate besplatno četiri tapasa, španske vrste meze, sa menija. Ono što je sasvim sigurno, u Madridu ćete dobro jesti za male pare.

Piše: Marija Vujović