PREPORUKA ZDRAVLJE

KOD PEDIJATRA: Streptokokne infekcije najčešće u uzrastu od pet do 15 godina

Vjera Jankovic doktor pedijatrije 1209 2011 Dragan Mijatovic

 Streptokokne infekcije su bakterijske infekcije koje se mogu javiti na respiratornom traktu, koži i u krvi.

Učestalost ove infekcije je najmanja kod odojčadi tj. neuobičajena je kod djece ispod tri godine.To znači da većina mališana u tom uzrastu kada ima upalu grla ona je izazvana virusom. Upala grla izazvana streptokokom najčešća je u uzrastu od pet do 15 godina.

Period inkubacije (period od momenta kontakta do pojave simptoma) je jedan do sedam dana. Bolest se manifestuje povišenom temperaturom iznad 39 stepeni, bolom u grlu i stomaku, povraćanjem. Obično nisu prisutni simptomi sekrecije iz nosa i kašalj koji su karakteristični za virusne infekcije gornjih respiratornih puteva.

Do dijagnoze se dolazi na osnovu kliničkih simptoma, kliničkog nalaza upaljene sluznice ždrijela i tonzila po kojima se nalazi sivo-zeleni eksudat, poznat kao gnojni čepići, i bakteriološkom izolacijom streptokoka tj. brisom grla. S obzirom na to da klinički nalaz može biti sličan sa nekim drugim izazivačima (morbili, rubela,infektivna mononukleoza, adenoviroza), bris grla je najpouzdaniji način da se dođe do dijagnoze. Streptokokna angina jedina zahtijeva liječenje antibioticima dok se ostale liječe simptomatski.

Lijek izbora za nju je penicilin koji se može dati u obliku injekcija ili sirupa, što je češći način, sem u situacijama kada dijete povraća. Kod alergije na penicilin koristi se eritromicin. Terapija se koristi deset dana iako simptomi jenjavaju ili potpuno nestaju za dan-dva od početka terapije. S obzirom na to da se bolest širi kapljično i direktnim kontaktom, ne preporučuje se odlazak u kolektiv dok traju simptomi.

Streptokokne infekcije ne ostavljaju trajan imunitet, što znači da se možemo više puta razboljeti od ove bolesti. Ovim infekcijama su više sklona djeca sa uvećanim krajnicima pa se kod njih streptokokne angine mogu javiti i više puta godišnje.

 

Dr Vjera Janković, pedijatar