MAGAZIN PREPORUKA

ISTRAŽIVANJE: Ugađanje partneru ima suprotan efekat

muskarac zenaUgađanje partneru protiv svoje volje ne donosi dobrobit već veću količinu stresa, nezadovoljstvo i osjećaj iskorišćavanja,  tvrde istraživači sa Univerziteta Arizona. Ta nesebična djela, iako im je cilj  učvršćivanje  ljubavi, mogu imati suprotan učinak, pokazala je studija sprovedena na 154 para koji su bili zajedno od šest mjeseci do 44 godine.

U njoj su istraživači proučavali životne navike ispitanika, od vremena koje provode sa  prijateljima, brige o  djeci  kao i kućnih  poslova koje obavljaju. Oni pojedinci koje se često žrtvuju za partnera i pokušavaju da mu ugode ili ga odobrovolje,   bili su znatno više pod stresom. Osim toga, dovodi i do osjećaja da ih partner uzima „zdravo za gotovo“, kao i do više svađa, piše Dejli mejl.

– Iako su gestovi, poput pranja suđa ili čuvanja djece umjesto partnera,  mali, one se čine velikim ako nam zaista nije do toga. Zato je u stresnim situacijama znatno bolje biti sebičan i ne pokušavati udovoljiti drugoj strani – rekla je voditeljka  studije  Kejsi Totenhagen.

Ipak, ne treba se sasvim odreći udovoljavanja partneru. Ako smo raspoloženi za to, tada nam niti jedna žrtva neće biti prevelika. No,  problem se javlja samo ako takvo ponašanje pređe u naviku, a partner to ne zna da cijeni, navodi se u istraživanju.

 

 

 

One Response to ISTRAŽIVANJE: Ugađanje partneru ima suprotan efekat