DRUŠTVO SLAJDER

DRUŠTVO: Crnogorke više ne trpe loše brakove

Broj razvedenih brakova se u našoj državi povećao od 90-tih godina. Tada ih je bilo oko 300, a pretprošle godine registrovano je 500. U tu statistiku MONSTAT-a ušao je i bivši brak naše sagovornice Marije, koja je željela da ostane anonimna.

Ne samo da je ona ušla u statistiku razvedenih brakova, već je njeno iskustvo uticalo i na stvaranje podatka da je prosječni razvedeni brak trajao deset godina. Marija priča kako su njen brak od osnivanja pratile nesuglasice i svađe sa suprugom. Jedna od njih je čak prerasla i u fizičko nasilje! Suprug je udario, a njihov trogodišnji sin je sve to gledao.

razvod 2– Ćutala sam, trpjela i nadala se da će prestati, da će se promijeniti… Vremenom se suprug još više otuđio i postajao je agresivniji – kaže naša sagovornica.

Razmišljala je o razvodu, ali je nijesu podržavali pojedini ljudi iz porodice, kao ni prijatelji.

– Govorili su mi: ,,Kako ćeš sama da podižeš dijete? Namjeravaš da prijaviš oca svog djeteta da te tuče, pa da ti se svi smiju?” Zato sam trpjela…Posljednju godinu braka nikada neću zaboraviti. Razboljela sam se ozbiljno i svakodnevno sam pila tablete za srce, a depresija me gutala… – kaže Marija.

Razvela se i sada se, kako navodi, budi nasmijana i srećna. Uradila je nešto najbolje za sina i sebe.

Moguće je očekivati trend rasta broja razvoda

andrija djukanovic

Andrija Đukanović

Crnogorke danas sve manje trpe loš brak u odnosu na žene nekada. To kaže analitičar Andrija Đukanović. On navodi kako je to pozitivan pomak iako se ranije tvrdilo da se moraju praviti kompromisi zbog braka i porodice. Naš sagovornik kaže da je jedan od novijih faktora koji posljednjih godina uvećava broj razvoda  i sve veća ekonomska nezavisnost žena.

-Više nema situacija da žena živi u sjenci muškarca i da sve porodične probleme mora da prevazilazi zarad sredine i opstanka braka. Žene su spremnije da se bore za svoja prava. Moguće je očekivati trend rasta pojave razvoda… – kaže Đukanović.

On objašnjava kako zajednički život podrazumijeva razne promjene u životnim navikama partnera. Provođenje zajedničkog vremena, kaže analitičar, podrazumijeva brojne kompromise.

– Veliki broj ljudi, posebno u ovom vremenu, to ne može da istrpi. Nemogućnost da se ekonomski održi porodica i obezbijedi egzistencija sigurno proizvode teškoće u funkcionisanju braka što na kraju dovodi do razvoda supružnika – kaže Đukanović.

Mora se prosto ulagati u odnos i to nikada nije završena stvar. Veza se mora stalno jačati

On navodi kako je teško dati recept za dobar brak, jer sve zavisi od individualnih osobina partnera. Smatra da je neophodno razumijevanje, kao i kompromisi.

– Mora se prosto ulagati u odnos i to nikada nije završena stvar. Veza se mora stalno jačati – kaže Đukanović.