PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

GMIZAVCI: Geko, jedan od najljepših reptila

geko Jurriaan SchulmanGušter geko je jedan od ljepših primjeraka među reptilima. Dugačak je oko 25 cm. Mužjaci su krupniji od ženki. Imaju veoma dugačak jezik i njime često čiste oči.

Povremeno mijenjaju kožu, kao zvečarke, a odbačenu kožu pojedu. Postoji više od 700 različitih vrsta ovog guštera, koje se razlikuju uglavnom po boji. Boja je prilagođena sredini u kojoj određena vrsta živi, tako da im ona pomaže da se sakriju od neprijatelja, ali i da iznenade žrtve.

Geko je noćna životinja. Živi usamljeničkim životom. Hrani se termitima, komarcima, mravima i drugim insektima. Žrtvu najprije čeka da se približi, a onda je lovi veoma brzim i dugim jezikom i odmah je guta. Prirodni neprijatelji gekoa su zmije, ptice grabljivice i krupniji sisari.

250px-Gecko_foot_on_glassOni su fantasični penjači, mogu čak da se penju po staklu i da vise sa tavanice. To mogu zahvaljujući prstima koji imaju mnogo usisnih jastučića na donjoj strani. Ovi jastučići se, u stvari, sastoje od više hiljada mikrodlačica koje formiraju privremenu molekularnu vezu s površinom po kojoj ove životinje hodaju.