DRUŠTVO

AGENCIJA ZA LJEKOVE: Čekamo nalaz policije, pa provjeravamo distributere

Povodom hapšenja u Italiji 19 osoba koje se, prema pisanju nekih medija, sumnjiče za zločinačko udruživanje i trgovinu ukradenim ljekovima, koji su navodno završavali i u crnogorskim bolnicama, direktor Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore Milorad Drljević je za MNE magazin kazao da čekaju nalaze policije nakon čega će provjeriti o čemu se radi.

Drljevic

– Crna Gora nije baš prepoznata kao atraktivno područje za plasiranje falsifikata, ali moraćemo sve da provjerimo sa policijom..– kaže Drljević.

On je rekao da postoji čitav niz distributera lijekova koji su u legalnom lancu snabdijevanja. Istakao je da svi  u tom sisitemu imaju ličnu i kompanijsku odgovornost za distribuciju lijekova koji imaju dokaze kvaliteta i za što dobijaju dozvolu od Agencije.

-Da li  je moguće da se sivim kanalima, švercom, falsifikatima… nešto ubaci u sistem to je stvar kojom se bavi polciija – kazao je Drljević.

On ističe kako je moguće da se radi o kriminalnim aktivnostima koje su išle i papirološki, da su se administrativno završavale ,,nekakve kriminalne radnje“.

-Zaista je mala šansa da se nađu u legalnom lancu snabdijevanja u Crnoj Gori –kazao je Drljević.

On kaže kako će i iitalijanska Agencija za lijekova preispitati da li je sivim kanalima moglo nešto da se nađe u njihovom legalnom lancu snabdijevanja. Sa njima su, kako navodi, u kontaktu, kao i sa svim agencijama u regionu.

-Pratimo aktivnosti…Nemamo nikakvih saznanja –kaže Drljević.

Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore oglasila se i saopštenjem. Kažu da, na osnovu do sada prikupljenih informacija, vjeruju da legalni lanac snabdijevanja u Crnoj Gori nije ugrožen, odnosno da se u njemu ne nalaze falsifikovani ljekovi. Navode i da do sada nijesu od zdravstvenih radnika primili nijednu prijavu o sumnji u postojanje falsifikovanih ljekova, niti bilo kojeg subjekta uključenog u sistem snabdijevanja u našoj državi.

-Napominjemo i da nije bilo prijava da bilo koji lijek koji se koristi protiv karcinoma pokazuje izostanak terapsijkog djelovanja-navode iz Agencije u saopštenju.

Tokom prethodne godine, piše u saopštenju, Agencija je takođe bila upoznata da su određeni falsifikovani ljekovi za liječenje karcinoma iz Italije bili distribuirani u više država EU, ali je provjerom ustnanovljeno da se ti ljekovi nisu nalazili na tržištu Crne Gore.

-Nabavka citostatika za potrebe javnog zdravlja obavlja se putem tenderske procedure od ponuđača sa sjedištem u Crnoj Gori, od kojih većina nabavlja ljekove direktno od proizvođača, a ne preko posrednika, kao što je ovdje slučaj – navode u saopštenju.

Saopštenjem se oglasio i ,,Montefarm”. Kazali su da svi lijekovi koji su u prometu u našoj državi, a koje „Montefarm“ distribuira prema zdravstvenim ustanovama i apotekama „Montefarma“ kontroliše Agencija za ljekove i medicinska sredstva.

Kako prenose današnji mediji, uhapšene osobe u Italiji su navodno švercovale skupe ljekovi za liječenje kancera i drugih teških oboljenja, čija cijena po kutiji dostiže iznos i do 10.000 eura. Navode da su izuzetno osjetljivi na promjenu temperature, te da su medikamenti prilikom prepakivanja u novu ambalažu sigurno izgubili  terapijsko svojstvo zbog gubitka takozvanog “hladnog lanca”. Ljekove u krivotvorenoj ambalaži su navodno prodavali veleprodajnim firmama ne samo u našoj državi, nego i u Njemačkoj, Engleskoj i Holandiji.