SLAJDER ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Sve više pacijenata sa simptomima proljećnjeg umora

bojan bekan

Dr Bojan Bekan

Početak proljeća je vrijeme kada se poveća broj pacijenata, koji se žale na umor, koji ih prilično zabrine, jer se pojavi iznenada i poremeti njihove dnevne aktivnosti, priča za MNE magazin, dr Bojan Bekan, izabrani doktor za odrasle u podgoričkom Domu zdravlju.

Sa promjenom temperature i godišnjeg doba, na prelasku zime u proljeće, organizam zahtijeva novo prilagođavanje.

– Temperature spoljašnje sredine u zimskim uslovima od nas zahtijevaju prilagođavanje u smislu povećanog unosa kaloričnih namirnica i toplog odijevanja. To je period koji upravo odlazi, a smjenjuje ga sve toplije vrijeme, za koje organizmu treba novo prilagođavanje – rekao je de Bekan. Pojašnjava da toplota dovodi do povećanja gubitka vode i elektrolita putem znoja što, uz osnovni proces širenja krvnih sudova u koži,  dovodi do pada arterijskog krvnog pritiska.

– Ta dešavanja donose pad u psihofizičkom statusu u vidu usporenja aktivnosti, lakšeg i bržeg zamora, glavobolje, ubrzanog rada srca, a kad se na to nadovežu realni umor, hronične bolesti i alergije koje su u proljećnoj ekspanziji, onda pacijent dolazi prilično zabrinut kod ljekara – ispričao je naš sagovornik. Simptomi proljećnog umora mogu se ublažiti povećanim unosom vode, nošenjem adekvatne garderobe za ovaj period i regulisanje ishrane.

11

– Kao odgovor treba primjeniti povećan unos vode (preporuka je 30 ml po kilogramu tjelesne težine osobe), prilagoditi garderobu da ne bismo znojem gubili više vode, promijeniti ishranu da bismo olakšali varenje i proljećnim svježim namirnicama obezbijedili osvježenje organizma nakon perioda zimnice – apelovao je dr Bekan.

On kaže da posebnu pažnju treba usmjeriti na provjetravanje prostora i izbjegavanje naglih promjena temperature ambijenta.