DRUŠTVO PREPORUKA

PROMOCIJA AMERIČKIH FAKULTETA: Za stipendiju poželjno volontersko iskustvo

EducationUSA-6

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici organizovala je sinoć Sajam američkih fakulteta u Kulturno-informativnom centru ,,Budo Tomović”.  Ovaj događaj namijenjen je srednjoškolcima i studentima zainteresovanim za studiranje na  fakultetima i univerzitetima u SAD.

EducationUSA-2Predstavnici Ambasade SAD u Podgorici i bivši studenti američkih univerziteta iz Crne Gore i SAD odgovarali su na pitanja o studentskom životu u Americi. Education USA je globalna mreža koja ima više od 400 obrazovnih savjetodavnih centara u više od 170 zemalja svijeta, kazala je savjetnica Anica Vujnović.

– Cilj ove organizacije je da pruži sveobuhvatne, tačne i ažurne informacije o osnovnim ili postdiplomskim studijama u Americi. Tamo postoji 4600 akreditovanih visokoškolskih institucija. Danas je predstavljeno oko 50, što je malo za američke uslove, ali za crnogorske uslove enormno mnogo – kazala je Vujnović.

EducationUSA-3

Danka Marković, koja na sajmu predstavlja svoj univezitet iz Vašingtona za MNE Magazin priča svoje iskustvo.

– Oduvijek sam željela da studiram negdje vani – kazala je ona. Njen izbor bio je Amerika zbog kvaliteta obrazovanja i reputacije. Imala je privilegiju da bude stipendista i studira međunarodne odnose u Vašingtonu. Zbog pozitivnog iskustva, društva, ali i američke kulture, prijavila se da ide opet. Ovaj put to je po njenoj želji bio non-degree program i to na „Indiana University“ u Blumingtonu.  Sa zadovoljstvom je naglasila da je jedan semestar  već radila kao asistent i sprovodila akademsko istraživanje u oblasti rodnih studija. Uslov za dobijanje stipendije, naglašava Danka, nijesu samo rezultati na testovima, nego i volontersko iskustvo u nekim organizacijama.

Univerzitet ETSU koji je promovisan juče ima fakultet za grnčariju i sve vezano za umjetnost. Uspješni su i u sferi medicine, naročito u državi Tenesi. Tamo imaju lijep kampus, dobre programe i stipendije. Ističu da podstiču posebno stipendije za magistarske studije, što je veoma interensantno za studente iz Crne Gore. Zanimljivo je da traže raznolikost, što povećava šansu za naše studente. Pomenuli su da imaju razvijen program za sport, posebno košarku. Tenesi je, inače, poznat po bluz i kantri muzici i smatra se njihovom kolijevkom.

EducationUSA-4