Porto Novi
SPORT

FORMULA 1: Fetelu pobjeda, Verstapenu još jedna ispisana stranica u istoriji

Malaysian Grand Prix 2015

Sebastijan Fetel proslavlja pobjedu u Maleziji

Sebastijan Fetel pobjednik je trke u Maleziji. To je bio njegov 40. trijumf u karijeri i četvrta titula u Maleziji. Fetel je bio bolji od Luisa Hamiltona za stotinku. Niko Rozberg je treći, četvrti je Raikonen, dok je peto mjesto zauzeo Botas. Šesti je na cilj stigao Felipe Masa.

Malaysian Grand Prix 2015

Najmlađi vozač ,,formule jedan” Maks Verstapen

Sedamnaestogodišnji Belgijanac Maks Verstapen nastavio je da ispisuje stranice istorije ,,formule jedan“. Nakon što je sa 17 godina i 166 dana u Australiji počeo trku kao najmlađi gran pri vozač (tim ,,Toro Roso“), u Maleziji je, osvojivši sedmo mjesto, postao najmlađi gran pri vozač koji je postigao poene u generalnom plasmanu.

Osmi je bio Sainc, deveti Kvijat, a deseti Rikjardo.

Već na početku trke bilo je problema sa određenim bolidima, pa se tako Maldonadu probušila guma, u prvom krugu, u drugom je došlo do kontakta između Raikonena i Eriksona kada su letjeli djelovi guma na sve strane, dok je u trećem krugu Masa morao u pit-stop kako bi mu bilo zamijenjeno krilo. Eriksonov bolid ostao je u četvrtom krugu zaglavljen u šljunku, pa se tako tri kruga vozilo pod ,,sejfti karom“, odnosno, bezbjednosnim vozilom, dok nije uklonjen Eriksonovo vozilo. Četiri kruga trajale su razmirice između Hamiltona i njegovog tima preko radija. Hamilton je ušao u pit-stop u 39. krugu i nakon toga se žalio da je dobio pogrešnu gumu. U tom trenutku vozio je na ,,sporim“ gumama. Prepirka se nastavila. Hamilton je kritikovao nedostatak plana njegovog tima. Frustracija zbog toga što mu nije polazilo za rukom da pretekne prvoplasiranog Fetela, nastavila se. ,,Nemoj da mi se obraćaš tim tonom“, govorio je članu svom tima preko radija.

Maldonando, Erikson, Alonso i Baton nisu uspjeli da završe trku.

Foto: Olivija Haris