ZDRAVLJE

ISTRAŽIVANJE: Početak ljetnjeg računanja vremena šteti zdravlju

budjenjeTokom prva četiri radna dana nakon proljećnje promjene vremena povećava se rizik od srčanog udara 30 posto objavljeno je u studiji o ovom fenomenu u časopisu Chronobiology International. Danas počinje ljetnje računanje vremena, a s obzirom na to da pomicanje kazaljki za jedan sat unaprijed znači manje sna, stručnjaci tvrde da ono nepovoljno djeluje na unutrašnji sat i povećava rizik od srčanog udara.

U tom razdoblju mnogi ljudi imaju problema s nesanicom i glavoboljom, brojnije su i saobraćajne nesreće, a umor zbog ukradenog sata sna može smanjiti i koncentraciju i produktivnost na poslu.

Istraživanje Univerziteta Kolorado pokazalo je da u periodu neposredno nakon proljećnjeg pomicanja sata bolnice bilježe porast od čak 25 posto broja pacijenata sa srčanim udarom. Švedsko istraživanje, koje obuhvata razdoblje od dvadeset godina, pokazalo je porast broja infarkta miokarda u nedjelji nakon proljećnjeg pomicanja kazaljki, koji je najizraženiji od ponedjeljka do srijede, a među žrtvama infarkta više je žena.