Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

DRUŠTVO: Jesmo li siromašni ili previše kukamo

novacNedavno je Međunarodni monetarni fond objavio podatak da se kod nas  i u Albaniji, kada je riječ o zemljama Zapadnog Balkana, najviše povećao stepen siromaštva od 2008.godine.

Od  Ministarstva rada i socijalnog staranja tražili smo komentar o izvještaju MMF i oni su tim povodom obavijestili da je njihov resor sa Zavodom za statistiku Crne Gore 2008. godine  prvi put objavio rezultate analize siromaštva za 2005. i 2006. godinu.

– Osnovni izvor podataka za procjenu siromaštva u tom periodu je Anketa o potrošnji domaćinstva, koju redovno godišnje sprovodi MONSTAT. Glavni indikator životnog standarda je potrošnja domaćinstva. U skladu sa podacima MONSTAT-a stopa siromaštva u Crnoj Gori za 2011.godinu je  bila 9,3%, u 2012.godini 11,3% a u 2013.godini 8,6% – naveli su iz Ministarstva.

Pitali smo građane Podgorice kako na svojoj koži osjećaju ovaj jezik brojki. Mnogi nijesu željeli javno da komentarišu ove podatke. Pojedini su navodili kako ne mogu da objelodane činjenicu da su im smanjene plate, jer se plaše otkaza. Drugima je izgovor bio neraspoloženje zbog nedostatka novca ili problema na poslu. A oni koji su pristali da za MNE magazin pričaju o ovoj temi, nijesu zadovoljni ekonomskom situacijom kod nas.

anketa---Dijana-Bulat

Dijana Bulat

Dijana Bulat, vojno lice:

-Osjetili smo siromaštvo u svakom smislu. Sve je poskupilo. Ne vjerujem da će uskoro biti bolje, jer je kriza uzela puno maha. Kad pođeš do Zagreba ili Beograda vidite kakva je ovdje katastrofa po pitanju svega. Budem li imala mogućnost da povedem djecu, poći ću odavde. Ovdje sve napreduje po “babu i stričevima”. Ljudi koji su školovani, obrazovani na posljednjem su mjestu. Nemaju posla.

anketa---student1

Milovan Aleksić

Milovan Aleksić, student:

– MMF kaže da je zemlja siromašnija od 2008.godine, ali bih ja rekao da je situacija ista, što nije dobro. Ništa ne valja kad se ne dešavaju promjene. Student sam tako da je katastrofa situacija. Sve je poskupilo.

anketa

Magdalena Bojović

Magdalena Bojović, farmaceutkinja:

– Nijesam razmišljala o tome da li se povećao stepen siromaštva. Možda su neke stvari poskupile, ali smo navikli da izdržavamo sve. Tako nam je kako nam je i ne razmišljamo mnogo o tome. Uvijek je kod nas bilo siromaštva i to je postalo normalno.

anketa---svajcarska

Mićić Elmaza

Elmaza Mićić, penzionerka: Nisam osjetila siromaštvo zato što sam inostrana penzionerka. Ne utiče ovo na mene. Podgoričanka sam, ali sam radila u Švajcarskoj. Nijesam osjetila krizu u svom budžetu, jer mi je budžet dobar. Govorila bih isto tako i da imam 200 eura mjesečno. Naši građani su previše dramatični. Kad kukaju ,,kuku” im i dođe. Treba sve gledati malo optimistično. Kako mislite tako vam se dešava.