Porto Novi
DRUŠTVO

PORODICA: U Crnoj Gori 119 očeva koristi roditeljsko odsustvo

father-sleeping-baby-smallNa roditeljskom odsustvu u prva tri mjeseca ove godine u Crnoj Gori, osim majki,  za sada je registrovano 119 očeva. Crnogorci se mnogo ne drže stereotipa da se o djeci nakon rođenja brinu samo majke. U  2013. godini bilo je 76 očeva koji su koristili ovo pravo, a prošle godine njih 351.  Nikola iz Podgorice, jedan od korisnika ovog prava ispričao je za MNE magazin da je njegova supruga  morala da počne da radi poslije pola godine od porođaja.

-Moja supruga nije imala rješenje za stalno, pa sam ja uzeo roditeljsko odsustvo. Radim u jednoj držanoj firmi i uzeo sam to roditeljsko odsustvo na pola godine. Mogu vam reći da sam za taj period naučio kako treba voditi računa o bebi. Nijesmo morali da plaćamo  ženu koja bi vodila računa o našoj bebi, a ja sam uživao dok sam to radio. I preporučio bih svim očevima da koriste ovo pravo – kazao nam je Nikola.

 Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja pojasnili su nam procedure  korišćenja porodiljskog bolovanja i roditeljskog odsustva. Oni kažu da se roditeljsko odsustvo  može koristiti u trajanju do 365 dana od dana rođenja djeteta.

-Porodiljsko odsustvo je pravo zaposlene tj. trudne žene koja može da koristi 45 dana, obavezno 28 dana prije porođaja. Roditelj može da otpočne da radi i prije isteka roka za korišćenje roditeljskog odsustva, ali ne prije nego što protekne 45 dana od dana rođenja djeteta. Onaj roditelj koji počne da radi i prije isteka roka, nema pravo da nastavi korišćenje istog. Ako jedan od roditelja prekine korišćenje roditeljskog odsustva, drugi roditelj ima pravo da koristi neiskorišćeni dio – istakli su iz ove institucije.

Zaposleni koji namjerava da koristi pravo na roditeljsko odsustvo, odnosno odsustvo zbog usvojenja djeteta dužan je da o svojoj namjeri pisano obavijesti poslodavca, mjesec dana prije početka korišćenja tog prava.

– Pojedinac može prestati da koristi pravo na roditeljsko odsustvo, a poslodavac je dužan da ga primi na rad i rasporedi na odgovarajuće poslove, u roku od mjesec dana od dana kada ga je zaposleni obavijestio o prestanku korišćenja tog prava- rekli su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.