Porto Novi
DRUŠTVO

DAN POZORIŠTA: Crnogorska publika željna je kulture

U Crnoj Gori i u svijetu danas se obilježava Svjetski dan pozorišta. Na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće izvedena predstava ,,Gorski vijenac”, Petra II Petrovića Njegoša, u režiji Dijega de Breje. Uoči početka predstave, kao i na svim pozorišnim svjetskim scenama biće pročitana poruka koju svake godine za Svjetski dan pozorišta piše neka od istaknutih teatarskih ličnosti. Ove godine poruku je napisao poljski pozorišni i operski reditelj Kšištof Varlikovski. Gradsko pozorište Podgorica proslaviće ovaj značajan dan igranjem predstave „Hormoni“ po tekstu Mile Mašović u režiji Alise Stojanović, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ sa početkom u 20 sati. Pred početak predstave tradicionalnu međunarodnu poruku pročitaće glumac Željko Radunović.

Ovim povodom  o pozorišnoj umjetnosti za MNE magazin govore Ivana Mrvaljević, direktorica Gradskog pozorišta i Zorana Kralj, PR CNP-a.

ivana mrvaljevic

Ivana Mrvaljević

-Nedostaju nam art bioskopi, više izložbenih prostora i naravno, više pozorišta. Pozorište je živa tradicija svuda u svijetu. Ono do odraslih često ne dopire jer kao djeca nijesu imali priliku da se zaljube u njega. Na žalost, često ne dopire ni do djece, jer se odrasli koji kreiraju okruženje njihovog sazrijevanja i učenja, nikada sa njim nijesu susreli, i/ili imaju druge prioritete ili prepreke geografske porirode, novčane dostupnosti ili osviještenosti u tom pogledu- priča za MNE Magazin direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević.

Ona dodaje da je naša publika željna kulture u svakom smislu. Mnogo sadržaja koji su dostupni ljudima širom svijeta i koje biraju prema sopstvenim senzibilitetima ili slobodnom vremenu kod nas ne postoje. Potrebe građana za pozorišnom kulturom formiraju se od malih nogu. Zato je od ogromnog značaja pozorišna kultura namijenjena djeci i mladima i zato je Gradsko pozorište veoma važno.

-Ne mogu da kažem da nemamo kao društvo potrebu za pozorištem, ali isto tako tvrdim da ona našim građanima nije među prioritetima. Generalno kulturi i kulturnim institucijama u našoj zemlji poklanja se vrlo malo, tačnije nedovoljno pažnje. Pozorište je u ovoj, sada već dugogodišnjoj krizi, postalo skupa igračka, pa je potpuno normalno imati nedovoljno sredstava za produkciju, a to je znak da se smanjuje ili pokušava zanemariti značaj pozorišta-smatra direktorica Gradskog pozorišta.

Ističe da svaka država mora imati na umu da se bez kuturnog identiteta ne može stvarati i čuvati tradicija, kao što ne može biti tradicije u kulturi bez kulturnih institucija.

zorana kralj

Zorana Kralj

PR CNP-a Zorana Kralj kaže za MNE magazin, da Crnogorsko narodno pozorište ima stalnu publiku, ali da je najveći izazov CNP-a kako privući nove članove.

– To je odnjegovana publika koja je obrazovana, koja ima jasne estetske kriterijume, zna šta želi da vidi, i kontinuirano prati sve ono što se u pozorištu dešava. Ono na šta smo ponosni jeste veliki broj mladih ljudi koji čini publiku CNP-a, naročito studentske populacije – rekla je Zorana Kralj.

Ipak treba ubijediti one ljude koji nemaju razvijene navike da dođu u pozorište.

– Trudimo se da ih privučemo raznim animacionim aktivnostima i akcijama. Već drugu godinu za redom u februaru smo organizovali akciju pod sloganom ,,Dvoje kao jedno – zaljubite se u pozorište” koja je podrazumijevala popust od 50 odsto za sve predstave CNP-a, tokom cijele sezone važi popust od 50 odsto za studente, a u martu smo taj popust proširili na sve mlade do 27 godina. Sve su to načini da se dodatno animira najšira javnost i zainteresuje za pozorišnu umjetnost. Ono što jeste jedan od osnovnih strateških ciljeva nacionalnog teatra i naša misija, je konstantno unaprjeđenje komunikacije sa publikom i privlačenje nove publike-objasnila je Zorana Kralj.

I u kriznim vremenima moguće je održati kontinuitet kvalitetnog i bogatog repertoara i CNP to pokazuje iz sezone u sezonu.

– Pored redovnog repertoara i premijernih predstava, CNP uspijeva da organizuje važne festivale u svojoj produkciji, ali i da gostuje na drugim scenama u zemlji i regionu, i što je jako bitno da budemo prisutni na svim relevantnim međunarodnim teatarskim festivalima – kazala je naša sagovornica.

Ona smatra da je važno i moguće prevazići razna ograničenja i teškoće, i održati poziciju pozorišta kao mjesta žive inspiracije, ideja, dijaloga, mjesta na kojem se ukazuje na probleme i anomalije savremenog društva.

– Očekujemo naravno da u budućnosti situacija na kompletnoj pozorišnoj sceni u Crnoj Gori bude bolja kako bi i naša uloga u razvoju pozorišne umjetnosti bila efektnija – zaključila je ona.