DRUŠTVO PREPORUKA

SJEĆANJE: Danas se obilježava 31 godina od smrti Branka Ćopića

Branko_Copic_(1915-1984)_ProzaistiU Hašanima, rodnom mjestu pisca poznatih pripovjedaka Branka Ćopića, danas će biti obilježena 31 godina od njegove smrti.

Predstavnici opštine Krupa na Uni, Zavičajnog društva “Branko Ćopić”, istoimene fondacije i Osnovne škole u Donjem Duboviku koja nosi ime velikog pisca položitće vijence i cvijeće kod Brankove biste u Hašanima, ispred spomen-škole koja nosi ime ovog književnika.

Ćopić je rođen 1. januara 1915. godine u Hašanima, a na današnji dan 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

Njegova antologijska zbirka pripovjedaka ,, Bašta sljezove boje” osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za roman ,, Ne tuguj, bronzana stražo”. Autor je brojnih romana i zbirki pripovjedaka, te dobitnik više nagrada u bivšoj državi. (izvor: klix.ba)