ZDRAVLJE

AKTUELNO: Na provjeri kvalitet lijeka „docetaksel”

U Crnoj Gori od početka ovog mjeseca u apotekama „Montefarma” nema citostatika, „docetaksel” infuzije od 20 i 80 mg, proizvođača „Pliva” iz Zagreba.

apoteka „Docetaksel” je povučen  sa tržišta zbog sumnje u njegov kvalitet. Dodatni problem predstavlja i to što u toj apotekarskoj ustanovi nema  zamjene. Kako su Pobjedi kazali u „Montefarmu”, nema ni infuzije „irinotecan“ od 40 i 100 miligrama.

-“Irinotecan“ infuzije od 40 i 100 miligrama, proizvođača „Ebewe”, nema od decembra. Zbog problema u proizvodnji, nijesu u mogućnosti da nam ga isporučuje. Međutim, očekujemo da se na tržištu pojavi oko 10. aprila-kazali su u „Montefarmu”.

U Agenciji za ljekove i medicinska sredstva objasnili su da su krajem februara inspekciji naložili da povuče lijek „docetaksel” , koncentrat i rastvarač za rastvor za infuziju od 20 i 80 miligrama.

-Razlog za privremenu obustavu prometa bila je prijava od zdravstvenih radnika koji su uočili određena odstupanja u izgledu proizvoda. Iz predostrožnosti, prekinuli su njegovu primjenu i o svemu obavijestili Agenciju. Agencija je predložila inspekciji mjeru privremenog povlačenja, do dobijanja rezultata dodatnih ispitivanja koja su u toku. Tek nakon toga, moći će se donijeti odluka da li će se navedene serije vratiti u promet, ili biti trajno povučene iz prometa- kazali su iz Agencije.

Oni naglašavaju da u Crnoj Gori postoje registrovani paralelni ljekovi drugih proizvođača, odnosno ista aktivna supstanca u istoj jačini, te „da ne postoji prepreka da se u promet stave druge serije lijeka istog proizvođača”.

Međutim, u „Montefarmu” kažu da na našem tržištu nemamo „docetaksel“ infuziju sa drugim serijskim brojem.

-Proizvođač „Pliva”, nema sada drugu seriju, a oni su jedini ponuđači na tenderu. Narednih dana očekujemo konačnu odluku CALIMS-a o ovim serijama, a  informacije ćemo dobiti do kraja marta-naglasili su u „Montefarmu”.

U „Montefarmove” apoteke stigle su BCG vakcine, protiv tuberkuloze.