MAGAZIN

LAJFSTAJL: Četiri jutarnje navike koje treba mijenjati

jutarnje-budjenjeZa mnoge jutra nijesu tako važna, posebno ono vrijeme između buđenja i dolaska na posao. Jutra su pretežno ista, buđenje otprilike u isto vrijeme,  rutina koju vjerovatno niko i ne pomišlja da mijenja.

Ipak, jutarnja rutina je puno važnija, nego što mislimo ili želimo da priznamo, a loše navike koje imamo ujutro s vremenom se mogu akumulisati. Jutra nam određuju cijeli dan, a sitne greške mogu itekako uticati na produktivnost, piše Tajm.

Ovo su četiri jutarnje greške koje često pravimo, a trebalo bi ih promijeniti što prije.

1. Neugodna jutarnja buđenja

Jedno je kada ne možete uticati na to, pa vas probudi neki neugodni zvuk s obližnjeg gradilišta, ali ako sami birate neki najiritantniji zvuk na vašem telefonu koji će vas buditi, vrijeme je za promjenu. Vjerovatno nijeste ni svjesni, ali ,,neugodno buđenje” iritirajućim zvukom može uticati na to da tokom dana budete loše volje.

2. Žurba

Ako ste ujutro ,,sto na sat” i u brizi da ćete zakasniti na posao, to može biti frustrirajuće čim otvorite oči. Ako vam se to događa gotovo svakog jutra, to je onda rutina koja može imati štetne posljedice. Takvo ,,letenje” kroz jutro ne ostavlja mozgu dosta vremena da se pripremi za taj novi početak dana. Radije ustanite pola sata ranije kako biste imali vremena za svoje jutarnje obaveze i navike.

3. Preskakanje doručka

Mnogi ne doručkuju, jer ne osjećaju glad ili nemaju vremena, pa jedino popiju čaj ili kavu. Kava  može pomoći da se razbudite, ali neće vam osigurati potrebne hranljive sastojke i energiju.

Za doručak se preporučuje voće, proteini, a za pripremu obroka i jelo potrebno vam je najviše 15 minuta.

4. Iz kreveta na posao

Još jedna greška je da čim otvorite oči, odmah uzimate svoj mobilni telefon i provjeravate mejlove, zovete klijenta kojeg juče nijeste uspjeli da dobijete ili razmišljate o velikom problemu koji je ostao neriješen. Može vam se činiti kako ovakvim pristupom imate više vremena za aktivni rad te da ćete riješiti više toga što vas čeka, ali vjerovatno radite baš suprotno. Nijeste mozgu osigurali dovoljno vremena da se odmori za nove zadatke i opterećenje koje je pred vama u novom danu. Zato ujutro nemojte odmah ,,skakati” na posao, već napravite nešto što vas opušta, u čemu uživate i nema veze s poslovnim obvezama.