Porto Novi
DRUŠTVO

AVIONSKA NESREĆA U FRANCUSKOJ: Izvučena prva tijela nastradalih

Pretraga za tijelima 150 nastradalih u avionskoj nesreći ,,erbasa 320“ kompanije ,,Džerman vings“ koji se srušio juče u francuskim Alpima  nastavljena je danas.

Spasilačke ekipe juče su počele izvlačenje tijela. Do mjesta se može doći samo helikopterom.

Njujork tajms objavio je informaciju da je  pronađen oklop druge crne kutije, koja bilježi sve tehničke podatke o aktivnostima u avionu, ali da u nije pronađena memorijska kartica. Navodi se mogućnost da je nestala prilikom snažnog  udarca aviona u planinu koji je bio toliko jak da je oklop, baš kao i prva crna kutija, teško oštećen.

Njemačka kancelarka Angela Merkel  nesreću je nazvala šokom koji je bacio Njemačku, Francusku i Španiju u duboku žalost. Dodala je da je dogovoreno da se tri države međusobno pomažu u ovom slučaju. Merkel je upozorila da ne ni trebalo nagađati o uzrocima nesreće.

Francuski premijer Manuel Vals kazao je da se zasad ne može isključiti nikakva hipoteza, dok su ranije njemački sigurnosni stručnjaci kazali da nema naznaka da je riječ o terorizmu. Istražitelji iz SAD takođe su ranije kazali da ništa ne ukazuje na teroristički napad.

– Evakuacija tijela potrajaće danima – rekao je Kol Menikini iz francuske Uprave policije.

spasilacke ekipe

Potraga za tijelima nastradalih nastavljena je danas

Javni tužilac zadužen za istragu u Marseju Bris Roben danas je posjetio mjesto nesreće. Istakao je da su tijela u fazi raspadanja, te da bi istraga mogla da potraje nekoliko nedjelja.

bris roben

Bri Roben obratio se danas okupljenim novinarima

– Prioritet je identifikacija poginulih, dugujemo to porodicama žrtava. Crna kutija je oštećena. Prvi rekorderer sadrži zvučni snimak. Drugi rekorder, na kojem su zabilježeni podaci o samom letu, pronađen je i znatno je oštećen – rekao je Roben.

rekorder leta

Fotografija prvog rekordera leta iz crne kutije

Direktor BEA Remi Žauti saopštio je na konferenciji za novinare da su zvučni snimci iz kokpita pronađeni, ali nije želio da otkriva više detalja.

Crna kutija prebačena je juče avionom u Pariz.

Francuski predsjednik Fransoa Oland, njemačka kancelarka Angela Merkel i španski premijer Mariano Rahoj Brej obišli su danas mjesto nesreće.

merkel oland

Merkel i Oland na mjestu nesreće

Jutros je let ,,Džerman vingsa” na liniji Barselona-Dizeldorf otkazan, jer je pilot odbio da leti. Iz kompanije kažu da je to učinio iz ličnih razloga, jer su njegovi prijatelji juče poginuli u avionskoj nesreći na istom letu.

Minut ćutanja

Danas su poštu žrtvama pred trening minutom ćutanja odali i fudbaleri ,,Bajern Minhena”.

bajern

Fudbaleri ,,Bajern Minhena” odali počast žrtvama minutom ćutanja

Zamjenica premijera Španije Soraja Saenz de Santamarija proglasila je trodnevnu žalost u toj zemlji. Njemačka i zastave Evropske uniije postavljene su na pola koplja na zgradi njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Francuski i španski parlament juče su započeli zasijedanja minutom ćutanja.

CA3nptIWEAAvrhL

Francuski parlament odao poštu minutom ćutanja

spanski parlament

Španski parlament

Ljudi sa balonima i svijećama počeli su da pristižu u 21.40 na aerodrom u Dizeldorfu kako bi odali poštu preminulim putnicima, od kojih je 72 njemačka državljanina.

aerodrom dizeldorf

Poruka na aerodromu u Dizeldorfu

 – Dragi roditelji, sestre, braćo, prijatelji i voljeni, ostajte jaki duhom. Dizeldorf, svijet i ja tugujemo sa vama. Niste sami. Vjera, ljubav, nada – jedna je od poruka posjetioca aerodroma koju je objavio časopis ,,Bild“ na svom sajtu.

ucenici1

Učenici i porodice ispred gimnazije u Halternu

Učenici gimnazije u Halternu, čijih su 16 kolega i dva profesora poginuli, okupljali su se i palili svijeće.

Rođaci i porodice nastraladih počeli su od podneva da pristižu na aerodrom ,,El Prat“ u Barseloni. Upućivani su kod stručnjaka za krize i psihologa, koji su bili na licu mjesta na aerodromu.

Zastrašujući prizor

olupine

Detalj sa mjesta nesreće

Spasilačke ekipe stigle su 50 minuta nakon pada aviona i zatekle zastrašujući prizor – djelovi olupine bili su veličine malog auta.

Kako izvještavaju AP i AFP, policajac je tada rekao: ,,Nema potreba za spasilačkim akcijama, svi su mrtvi“.

oleg brijak

Oleg Brijak

 

marija radner

Marija Radner bila je u avionu sa bebom i suprugom

Francuski zvaničnici takođe su izjavili da je svih 144 putnika i šest članova posade preminulo. Ministarka inostranih poslova Australije Džuli Bišop potvrdila je da su se u avionu nalazili majka i sin iz Viktorije. Potvrđeno je iz vlada Velike Britanije, Amerike, Irana, Izraela, Venecuele, Meksika, Holandije, Danske, Kolumbije, Argentine, Paragvaja, Kazahstan, Maroko, Japana, Belgije i Turske da su se njihovi građani nalazili u avionu. Iz Španije, takođe, su pristigle loše vijesti. Njih 35 bilo je u avionu, od kojih članovi njemačke operske kuće – pjevačica Marija Radner sa bebom i suprugom i pjevač Oleg Brijak, supruga člana osoblja republičke ljevice iz Katalonije, te najmanje po jedan zaposleni iz kompanija ,,Bajer“, ,,Dezigual“, ,,Delfi automotiv“ i ,,Fudži“, kao i 38-godišnji direktor brenda ,,Espri”. Portal Klix.ba danas je objavio da je u avionu bio i bračni par iz Bosne i Hercegovine. Među poginulima su dva iranska novinara.