DRUŠTVO PREPORUKA

FINANSIJE: ,,Alahove banke” osvajaju EU

Islamic-Finance-and-Banking-in-Turkey-pictureNakon Velike Britanije i Njemačka je dopustila ulazak na svoje tržište banci koja posluje po islamskim načelima. Njemačke finansijske vlasti izdali su licencu Kuvejt Turk Bank koja slijedi načela šerijatskog prava. Najzanimljivija karakteristika ,,šerijatskog bankarstva” je da strogo zabranjuje obračunavanje kamata.

Njemački Handelsblat objavio je juče da će Kuvejt Turk Bank, koja ima sjedište u Istanbulu, u junu otvoriti tri poslovnice – u Manhajmu, Berlinu i Frankfurtu, a do kraja ove godine i u Kelnu.

– U Njemačkoj živi 4,5 miliona muslimana. Istraživanje tržišta pokazalo je da 21 posto muslimana u Njemačkoj podržava islamsku banku – kazao je Kemal Ozan, šef KTB. Više od 900.000 muslimana brzo bi moglo pristupiti ,,Alahovoj banci”, kako je nazivaju njemački mediji.

Islamski bankari ističu da očekuju godišnji prihod do 1,6 milijardi eura.

– Islamsko bankarstvo je ne samo vjerski, nego i održiv i društveno odgovoran finansijski model – ističe Ozan.

Islamsko bankarstvo zabranjuje špekulativna ulaganja i kamate. Pri kupovini nekretnina ulazi se u partnerstvo s kupcem. On i banka zajedno kupuju stan, a kupac zatim u mjesečnim ratama otplaćuje banci stan i povećava svoj udio u vlasništvu. Rata se sastoji od fiksnog iznosa za otkup vlasništva, a drugi je najamnina za preostali udio vlasništva. Što se više otkupi udjela, najamnina je manja. Ugovori koji se jednom sklope fiksni su. Banka preuzima rizik zajedno s kupcem, pa problemi poput divljanja švajcarca ne bi bili prevaljeni isključivo na kupca, a da ih banka i ne osjeti. Pomoć partneru je vjerska dužnost banke, kažu.