MAGAZIN

HUMANA AKCIJA: Jovana donirala kosu vršnjacima koji su je izgubili

Jedanaestogodišnja Ulcinjanka Jovana Ivčević prva je Crnogorka koja je donirala kosu od koje će se praviti perike za djecu oboljelu od raka ili drugih bolesti zbog kojih su izgubili kosu.

kosaOna se na ovaj način priključila nacionalnoj humanitarnoj akciji “Kilometar kose” koju su pokrenuli dramski umjetnici iz Srbije, a koju je prvi u Crnoj Gori podržao Modni studio “Beni” iz Ulcinja.

-Želim da uradim nešto lijepo za sebe, dobijem novu frizuru, učinim humano djelo i usrećim nekog svog drugara koji je ostao bez kose- kaže mlada Ulcinjanka.

Ona je pozvala sve svoje vršnjake da se priključe ovoj kampanji jer, kako kaže, kosa će ponovo porasti.

Njen frizer i prvi pokretač ove akcije u Crnoj Gori, Beni Vučić kaže da će sakupljena kosa biti poslata u Beograd, gde će vlasuljari napraviti perike i vratiti ih u grad odakle je i stigla, kako bi se  podijelila djeci kojima je ona potrebna.

-Perike napravljene u ovoj akciji namijenjene su onkološkim pacijentima, koji su prilikom korišćenja citostatika izgubili kosu, a imaju od 12 do 21 godine. Ova kampanja je dobro prihvaćena. Naš cilj nije samo da prikupimo kilometar ili više kose, već da animiramo ljude, da pokažu  humanost, posebno onda kada su u pitanju naša djeca. Može se donirati minimum 15 centimetara kose, prirodne ili bojene, dok se blajhana i kosa koja je više od pet odsto sijeda, kao ni dredovi, ne mogu iskoristiti -kazao je Vučić.