ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVO: Običaji vezani za porođaj iz raznih krajeva svijeta

Rađanje djeteta u raznim krajevima svijeta prate neobični običaji.

obicaji-porodjajSetra ari ari je samo jedan od zanimljivih običaja na indonežanskom ostrvu Bali, ali vjerovatno i najneobičniji. Stanovnici ovog ostrva, naime, vjeruju da placenta (ari ari) ima sopstvenu dušu koja se ponaša kao djetetov anđeo čuvar. Zbog toga se ona pažljivo sahranjuje na posebnom groblju.

Svadbena torta na bebinoj glavi

Neki parovi u Irskoj čuvaju posljednji sprat svoje mladenačke torte sve do dana krštenja deteta, kada je izmrve po bebinoj glavi kako bi joj prizvali sreću. Ima i onih koji čuvaju i šampanjac s proslave svog vjenčanja i njime nakvase djetetovo čelo tokom obreda krštenja.

Pljuvanje po bebi

Narod Volof, koji živi u Mauritaniji i okolnim zemljama, vjeruje da pljuvačka u sebi čuva naše riječi, pa je uspostavljen običaj da se pljuje po djeci koja su tek došla na svijet kako bi blagoslovi opstali.

Kupanje u ledenoj vodi

Kako novorođenčićima ne bi bilo vruće i da bi se zaštitili od osipa, majanske majke ih kupaju u hladnoj vodi. One smatraju da im to pomaže da se uspavaju.

Izolovane majke

Kalaši, koji žive u sjevernom Pakistanu, imaju običaj da primoraju trudnicu da se, kada porođaj počne, skloni od svoje porodice jer vjeruju da je žena nečista u trenucima dok donosi dijete na svijet. Porođaji se odvijaju u „bašlenima“ (kućama koje su namijenjene isključivo rađanju djece i ženama kojim je počeo menstrualni ciklus), a porodiljama mogu da pomognu isključivo žene koje u tom trenutku imaju mjesečnicu.

Neprijatna dobrodošlica

U Sjevernoj i Južnoj Koreji je često neizostavan dio porođaja prisustvo žene koja se naziva Samšin Halmon, koja pljeska bebu po zadnjici odmah po rođenju kako bi joj stavila do znanja da se nalazi u potpuno novom svijetu.

Moć boja

U Brazilu roditelji nerijetko oblače svoje novorođene bebe u crvenu odjeću, jer vjeruju da ova boja donosi sreću djetetu i tjera „urokljive“ poglede.

Velika proslava

U Egiptu, sedmog dana poslije djetetovog dolaska na svijet, održava se Sebu, proslava koja se smatra jednim od najstarijih egipatskih običaja i koja počinje ritualnim kupanjem djeteta i oblačenjem u bijelu pamučnu haljinicu. Majka i druge žene u porodici pripremaju bogatu gozbu, a dijete leži u ukrašenoj korpici na počasnom mjestu. Važan deo ovog rituala je akika, žrtvovanje jagnjeta.