Porto Novi
DRUŠTVO

DAN OČEVA: Crnogorci priželjkuju ovaj praznik

Međunarodni dan očeva se danas proslavlja u 52 zemlje svijeta, ali u Crnoj Gori ne postoji ovakav praznik. Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji kaže da bi bilo dobro da imamo ovakav događaj.

fathers
Naša sagovornica navodi kako im se često očevi žale da njihova uloga nije adekvatno prepoznata u odnosu na majčinu kada se o njoj javno priča. Mihailović smatra da bi se očevi zato ljepše osjećali kada bi postajao neki praznik za njih.

-Uloga očeva se mijenja velikom brzinom i kod nas, u tradicionalnoj državi. Obilježavamo neke datume za koje ne znam koliko su nam bitni kao društvo, ali bi bilo dobro da imamo dan posvećen očevima – kaže Mihailović.

Kristina Mihailović

Kristina Mihailović

Za sada ne postoji inicijativa da se uvede ovaj praznik, ali naša sagovornica kaže kako ne znači da neće pokrenuti neku inicijativu.

Na ideju osnivanja Dana očeva, kako pišu pojedini mediji, došla je Sonora Smart Dod iz SAD-a, 1909. godine. Dok je bila djevojčica umrla joj je majka. Njen otac je odgajao nju i braću. Sonora je zato predložila da se uvede Dan očeva i to na dan kada je rođen njen tata. Tako je stvoren Međunarodni dan očeva.