MODA

MARINA BANOVIĆ-DŽUVER: Nova kolekcija prvo u Beogradu, pa na Siciliji

rad na novoj kolekcijiCrnogorska modna kreatorka Marina Banović – Džuver 1. aprila predstaviće dio nove kolekcije na Nedjelji mode u Beogradu. Za MNE magazin je ispričala da je inspiraciju za modele pronašla dok je istraživala nove teksture.

–  U Beogradu ću predstaviti dio nove kolekcije, dvadeset modela. Rađeni su od tkanina prirodnog sastava – svile, vune, lana, konoplje. Većina tkanina je ručno rađena. Dio materijala je nabavljen  sa Kosova, već sam sarađivala sa gospodinom iz Prizrena koji se bavi ručnom izradom i prepoznatljiv je po proizvodnji cenara. Tkanine od konoplje su rađene u Srbiji. Sve sam ih sama dorađivala i vezla – rekla je o  kolekciji Marina Banović – Džuver.

Dodala je i to da će se na pojedinim modelima prepoznati vez sa našeg nacionalnog kostima.

– Učinilo mi se zanimljivo da eksperimentišem sa ručno tkanim materijalima, nanosim aplikaciije, vezove, izmišljam nove metode dekoracije. Na pojedinim modelima, prepoznaćete vez sa našeg nacionalnog kostima i za njega je kao i uvijek bila zadužena Vesna Rakočević. Jedan od modela ima dekorativne elemente koje je radila monahinja iz manastira Duga. Do saradnje je došlo kad sam vidjela tašne koje ona izrađuje i poželjela haljinu u toj tematici. U suštini, na kolekciji je radio moj stalni tim saradnika i zahvalna sam na njihovom strpljenju i preciznom i pažljivom radu- ispričala je naša sagovornica.

Sve haljine su nosive, ali i  svečane.

-Ne osjeća se trend, nijesu moderne, one su vanvremenske. Sigurna sam da se za njih neće moći reći da će “izaći iz mode”- rekla je modna kreatorka i dodala da je nakon Beograda, čeka novi izazov-predstavljanje kolekcije  na Siciliji 22.aprila.