MAGAZIN

ZANIMLJIVO: Veliko pomračenje Sunca 20. marta

Totalno pomračenje Sunca koje nam se bliži, najveće u Evropi od 1999. godine, blokiraće više od 90 odsto Sunčeve svjetlosti iznad nekih djelova Evrope, a dogodiće se 20. marta i trajaće oko dva sata, s vrhuncem nešto manjim od tri minute.Ovo pomračenje, rezultat Mjesečevog prolaska između Zemlje i Sunca, moglo bi da prouzrokuje probleme u solarnom napajanju.

 

Pomracenje-sunca-3-620x350

Stručnjaci evropske mreže operatera sistema za prenos električne energije, stacionirane u Belgiji, već se mjesecima pripremaju za pomračenje, što uključuje i koordinaciju akcija u slučaju da se pojave veći problemi.

– Proizvodnja solarne energije smanjiće se sa 17,5 gigavata na 6,2, a potom će se ponovo povećati na 24,6 GW, što znači da će se sistem u samo pola sata morati da se prilagodi novonastalim uslovima – objašnjava Patrik Grajhen, izvršni direktor berlinske stanice za obnovljivu energiju, Agora Energiewende za ,,Fajnenšal tajms”.

Foto: AP/Tanjug

Ukratko, stručnjaci pomračenje nazivaju svojevrsnim ,,stres-testom” za energetsko napajanje, ali, većina njih slaže se u tome da ne bi trebalo da bude većih problema.

– U većini slučajeva, solarne stanice koriste dodatni izvor napajanja tako da je njihova pouzdanost na vrlo visokom stepenu, stoga ne bi trebalo da bude većih problema – objasnio je londonski stručnjak za solarnu energiju Džon Mejer za CNBC.

On je upozorio na obavezno korišćenje zaštitnih naočara ako namjeravate da gledate pomračenja, čiji predviđeni tok izgleda ovako:

solareclipsemarch20