MAGAZIN PREPORUKA

NAJMLAĐI MILIJARDER NA SVIJETU: Kontroverzni Evan Špigel

snepcetNajmlađi milijarder na svijetu na ovogodišnjoj ,,Forbsovoj” listi Evan Špigel ima samo 24 godine. Neto vrijednost njegovog bogatstva procjenjuje se na 1,5 milijardi dolara.

Sav ovaj novac Špigel je stekao kao koosnivač, uz Bobija Marfija, besplatne aplikacije ,,Snepčet”, popularne među tinejdžerima jer radi na principu brisanja fotografija, videa i poruka koje pošaljete jedni drugima nakon deset sekundi. Ova aplikacija ima više od 100 miliona korisnika.

Prije nego što je 2011. godine osnovao ,,Snepčet” sa Bobijem Marfijem je 2010. dizajnirao ,,Fjučer frešmen”, aplikaciju koja bi pomogla srednjoškolcima, roditeljima i savjetodavcima da prebrode stresni period upisivanja u školu.

– Imali smo pet osoba na tom servisu – otkrio je Špigel za ,,Forbs”.

Bobby-Murphy_and_Evan-Spiegel

Bobi Marfi i Evan Špigel

 

U aprilu protekle godine, časopis ,,Tajm” Špigela i Marfija uvrstio je u listu sto najuticajnijih ljudi na svijetu.

– Ja sam mladi obrazovani bijelac koji je imao mnogo sreće. Život nije pravedan – rekao je Špigel.

Razmaženi bogataš

Špigelova biografija je dosta interesantna.

Rođen je u kvartu gdje žive bogataši, u Pacifik palisadu, u porodičnoj kući vrijednoj dva miliona dolara. Roditelji Melisa i Džon diplomirali su prava na Harvardu i Jejlu. Rade kao advokati. Njih troje imali su pet luksuznih automobile, putovali su u Evropu, na Bahame i u Maui, a Špigel je sa ocem privatnim helikopterom išao u Kanadu na snoubording.

kuca u palisadu

Porodična kuća Špilerovih u Pacifik Palisadu

 

Kada je Špigel položio vozački ispit, od roditelja je dobio ,,kadilak eskalade”, a kada su se njegovi majka i otac 2007. razveli na poklon je od majke dobio ,,bmw 550i”.

Zahvaljujući očevim vezama, upisao je prestižni univerzitet Stenford na kojem je studirao na odsjeku Dizajn proizvoda. Tu je upoznao Boba Marfija, koji je diplomirao matematiku. Špigel je 2012. godine napustio univerzitet tri predavanja pred diplomiranje, da bi se preselio u očevu kuću i odatle nastavio rad na ,,Snepčetu”.

Nakon zarađenih 50 miliona dolara, častio je sebe ,,ferarijem”.

Kontroverze

Špigel se proteklog maja našao u žižu javnosti kada su hakeri objavili mejlove ,,Soni entertejnmenta” i njihovih klijenata. Isplivale su fotografije i poruke iz univerzitetskih dana na kojima se vidi kako on urinira nad djevojkom, pomaže prijateljima kako da imaju odnose sa, kako ih zove, kurvama iz sestrinstva i kako se drogira. To je izazvalo zgražavanje korisnika njegove aplikacije.

– Preneražen sam i osramoćen zbog idiotskih poruka koje sam slao u vrijeme kada sam bio član bratstva ,,Kapa sigma” – izvinio se Špigel.

Izbačen je iz bratstva zato što je napravio žurku na kojoj se pio alkohol kada je to bilo zabranjeno.

Prije dvije godine Redži Braun optužio je Špilera i Marfija rekavši da je on došao na ideju za ,,Snepčet”. Postignut je sudski dogovor između Brauna, Špilera i Marfija. Detalji tog dogovora nisu poznati.

B.R.

Foto: Forbes-Pashwa-Business insider