ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVO: Danas je Svjetski dan broja Pi

Danas se obilježava Svjetski dan broja π koji se slavi svake godine u čast ovom iracionalnom broju. Proslava je ove godine posebna.

piNaučnici i matematičari širom svijeta slave događaj koji se dešava jednom u 100 godina na pomalo čudan način.

Svake godine se održava takmičenje ko će uspjeti da nabroji najviše cifara broja Pi u vremenskom intervalu bez pauze.  Vidjećemo da li će ove godine neko nadmašiti izvrsnog Akiru Haragučija, šezdesetdevetogodišnjaka iz Japana, koji godinama drži prvo mjesto u ovoj igri. On je izdeklamovao 100.000 cifara za 16 sati i 30 minuta. Sudeći prema njegovom komentaru, uopšte mu nije bilo teško da ovo uradi. Rekao je da za njega ponavljanje ovih cifara predstavlja isto što i meditacija ili izgovaranje mantre.

Dan broja Pi uključuje razne aktivnosti, poput paradiranja u krugovima, recitacije broja, kao i jedenje pite (pošto se na engleskom jeziku pita i pi isto izgovaraju – “paj”).

Međunarodni dan broja Pi tradicionalno se proslavlja svakog 14. marta u 1 čas i 59 minuta, jer datum i vrijeme daju prvih šest cifara broja(3,14159), po američkom formatu za datume. Ove godine, Svjetski dan Pi obilježava se 3.14.15 (po američkom formatu – mjesec, dan, godina), što je sekvenca koja se neće ponoviti sve do sledećeg vijeka. Iako će se neki “Pi entuzijasti” držati tradicionalnog vremena u proslavljanju ovog broja, mnogi su to već počeli da rade u 9.27 sati, što će im omogućava da proslave svoj voljeni iracionalni broj sa dvije dodatne cifre (3,1415927).

Pi ili Ludolfov broj je matematička konstanta čija je približna vrijednost 3,14159, a definiše se kao odnos obima i prečnika kruga ili kao odnos površina kruga i kvadrata nad njegovim poluprečnikom. Budući da ima široku primjenu u matematici i fizici, broj Pi je predmet fascinacije ljubitelja ovih nauka.

On je iracionalan broj, tako da se cifre nikada ne završavaju, niti ponavljaju. Broj je posebno ostao upamćen po tome što je pomogao ljudima u drevnom Egiptu da sagrade piramide i pomoću njega je otkriven Higsov bozona ili “Božja čestica”.