MAGAZIN

AKTUELNO: Opasnost od vršnjačkog nasilja vreba i sa interneta

nasilje

Nasilje preko interneta (cyberbullying), na žalost sve je češće. Ovakva vrsta nasilja klasifikuje se situacijama kada su djeca ili tinejdžeri izloženi napadima vršnjaka, putem društvenih mreža, mobilnog telefona, interneta. Svaki roditelj morao bi da zna kako da se postaviti prema ovom problemu.

Jednako je opasno kao i psihičko zlostavljanje

Jako je važno da je roditelj svjestan kako je internet zlostavljanje opasno u istoj mjeri kao i psihičko. Ni više, ni manje. Tjelesno zlostavljanje dovodi do strahova i raznih psihičkih prijetnji, a cyberbullying, na kraju krajeva, može objasniti kao pravo psihičko zlostavljanje. I to upravo zbog toga što se događa (većinom) na internetu koji djeca smatraju utočištem i razonodom, a može dovesti do dugotrajne emocionalne patnje.

Može se dogoditi bilo gdje i bilo kad 

Sajberbuling je dalekosežna prijetnja koja se može dogoditi bilo kad i bilo gdje. Oduzimanje mobilnog ili zabrana interneta ponekad ne pomažu. Djeci je internet dostupan svuda, a pogotovo raširenost društvenih mreža ističe prijetnje koje donosi sajberbuling. Obavezno razgovarajte sa svojim djetetom o tome kakve opasnosti pruža internet i društvene mreže i kakvo nasilničko ponašanje se može dogoditi.

Djeca drže za sebe šta se događa

Čak i ako imate jako dobar odnos sa svojim djetetom, budite svjesni da djeca ponekad taje stvari. Sram ih je da priznaju ili strah od toga da im ne oduzmete privilegije poput interneta, mobilnog i sl. Roditelj bi trebalo da shvati kada nešto nije u redu i pokuša to da promijeni.

Budite primjer 

Problem nastaje kada se roditelji, pošto je dosta njih danas ima Fejsbuku ili nekoj drugoj društvenoj mreži, ponašaju kako ne priliči. To djeci šalje krivu poruku i stvara konfuziju. Budite primjer svojem djetetu.

Vaše dijete može biti sajbernasilnik

Nemojte biti presigurni u to da ste dijete vaspitali na pravi način. Tinejdžeri se ponekad ponašaju skroz drugačije kada niko ne vidi. Ako sumnjate na to da je vaše dijete podložno tome da maltretira druge i u tome ne vidi ništa loše – vrijeme je za ozbiljan razgovor. Najvažnije je da prepoznate takve znakove na vrijeme i spriječite ih, a djetetu date do znanja o kakvom se ozbiljnom problemu radi.

Dijete mora da ima nekoga ,,od povjerenja“

To se, prvenstveno,odnosi na nekog odraslog sa kim se dijete dobro slaže. Bilo da je to otac, majka, baka, djed, psiholog u školi… Vrlo je važno da djeca znaju da takve osobe postoje i da imaju kome da se povjere u slučaju problema, zatraže savjet ili bilo šta drugo. Djeci je najvažniji osjećaj povjerenja.
Baš kao i škola, školsko dvorište i slična mjesta, tako i internet može preko noći postati neprijatelj broj jedan. Najbolji način borbe protiv nasilja je ignorisanje. Jednom kad nasilnik vidi kolika je ta mjera ignorisanja – odustaće.
Izvor: allwomantalks.com