Porto Novi
ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVO: Malo poznate činjenice o Marsu

Mars je četvrta planeta u solarnom sistemu,  ime je dobila po rimskom bogu rata, a u bliskoj budućnosti će ova „Crvena planeta„, kako je drugačije zovu, postati prva Zemljina kolonija. Međutim, veliki je broj činjenica koje su malo poznate o Marsu, napomenućemo neke od njih.

marsMars je kroz istoriju imao u svakom narodu drugačije ime, za Egipćane je bio Har dècher (Crveni), za Vavilonce Nergal (zvezda smrti), a mnogi narodi su vjerovali da crvena boja planete dolazi od krvi koja je prosuta po njoj. Ono što Marsu daje crvenu boju jeste oksidirano gvožđe ili jednostavnije rečeno rđa.

S obzirom na to da je atmosfera na Marsu toliko rijetka i uglavnom sačinjena od ugljen dioksida, voda ne može da se zadrži na površini u tečnom stanju, već se na planeti može naći u obliku leda ili vodene pare.

Baš zbog nedostatka atmosfere površina Marsa je prekrivena smrtnom dozom radiacije svaki put kad sunčevi zraci dođu do nje. A pješčane oluje koje „bjesne“ na površini planete su najsnažnije oluje zabilježene u našem solarnom sistemu.

Na Marsu se takođe nalazi veliki broj ispresjecanih kanjona koji čine Noktis Labirintus poznat još i pod imenom „lavirint noći“. I dok je Zemljina kora sačinjena iz nekoliko cjelina, kora Marsa je sačinjena iz jednog kompaktnog omotača.

Mars i Zemlja imaju slična godišnja doba, s tim što jedno godišnje doba na Marsu traje duplo duže nego na Zemlji. Marsu je potrebno 687 dana da napravi rotaciju oko Sunca.

Phobos (Strah) i Deimos (Panika) su dva Marsova mjeseca. Dobili su ime po bogovima koji su pratili boga Marsa u ratovima.

Da Mars nije samo jedinstven po svojoj klimi, govori i činjenica da se na njemu nalazi najviši vrh u Sunčevom sistemu, planina Olimp.  Visina ovog ugašenog vulkana iznosi 27 kilometara. Bez obzira na činjenicu da je posljednja erupcija vulkana na Marsu bila prije 2 miliona godina postoji mogućnost ponovog aktiviranja vulkana.

Djelovi planete su svoj put našli do Zemlje kroz meteorite izbačene sa Marsove površine, a to je naučnicima dalo šansu da izučavaju planetu prije samog slijetanja na nju.